Årets unga kulturstipendiater

Årets unga kulturstipendiater heter Amelie Evmark, violinist, och Alexander Åsemyr, designer. De premieras med 6 000 kronor var vid nämndens julmöte 19 december.

Amelie Evmark studerar musik i Oslo

Amelie, 20 år, började spela fiol när hon var åtta år på kulturskolan i Kungsbacka. Sedan dess har hon medverkat flera somrar på Kallkursen, som hålls av musiker från Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och lärare från Musikaliska Akademien, hon har tagit fiollektioner för Lars Kvensler  och David Bergström, båda från GöteborgsOperan, och hon studerar sedan hösten 2012 på Musikhögskolan i Oslo.

Juryn, som består av ledamöter ur nämnden, valde Amelie med följande motivering:

Amelie har med stor musikalitet, god teknik och höga ambitioner redan kommit långt som violinist. I kombination med god social kompetens i samspel med andra gör detta att hon har alla möjligheter att utvecklas till en musiker av yppersta professionella klass.

Alexander Åsemyr vill arbeta med bildesign

Alexander, 23 år, har gått det treåriga industriprogrammet på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka där han gick ut som bästa elev 2010. Idag studerar han på Konstfack med inriktning på industridesign och han har som mål att arbete med bildesign.

Juryn hade följande motivering till Alexanders stipendium:

Alexander är på god väg mot en framtid som industridesigner vilket han har goda förutsättningar för med sina kunskaper inom svets, konstruktion och hantering av tekniska ritningar i kombination med visualiserings- och presentationsteknik.
Juryn önskar Alexander lycka till med att odla de egenskaper som behövs för framgångsrika industriprojekt, kanske inom bilindustrin.

Kulturstipendium inom flera grenar

Varje är delar nämnden för Kultur & Turism i Kungsbacka ut två kulturstipendier till kulturellt utövande ungdomar. Summan är 6 000 kronor vardera och ges inom kulturområdena, musik, teater, dans, konsthantverk, fotokonst, skrivande, film och design. De som söker ska vara under 26 år och född och eller bosatt i Kungsbacka kommun. Tanken är att stipendiet ska uppmuntra ungdomar som utbildar och vidareutvecklar sig inom något av de konstnärliga områdena. I år är det musik och design som premieras.

Kontakta gärna