Kungsbackainnovation med världen som marknad

– Miljö, säkerhet och effektivitet – det är våra ledord. Peter Oom, som är vd för Cold Cut Systems berättade för kommunstyrelsens arbetsutskott om produkten som revolutionerar brandbekämpningsbranschen.

I början av december besökte politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott Sveriges kanske mest intressanta företag inom brandbekämpning Cold Cut Systems. Företaget har kontor, utveckling och produktion i en och samma fastighet i centrala Kungsbacka. Därifrån når de allt längre ut i världen.

– Vår största marknad är Storbritannien. Därefter säljer vi mycket i Norden och Tyskland. Vi utökar hela tiden, men brandbekämpning är en konservativ bransch, så det gäller att ha tålamod, berättade Peter Oom som är vd sedan 2011. 

Högt tryck ger säkrare brandbekämpning

Produkten Cold Cut Cobra är en så kallad skärsläckare och utvecklades i början av 90-talet i Kungsbacka i samarbete med Räddningstjänsten. Den ser vid en första anblick avancerad ut, men Oom visade pedagogiskt och lite förenklat hur den fungerar. Vatten och ett skärmedel blandas och pressas ut genom ett speciellt munstycke under högt tryck så att man med en lans kan skära igenom alla kända byggnads- och konstruktionsmaterial på mycket kort tid. Därefter sprutas vatten i samma höga tryck in i det brandhärjade utrymmet.  

– Eftersom vattnet sprutas in med ett så pass högt tryck på upp till 300 bar kyler man fort ner branden, förklarade Peter Oom. Det går inte åt särskilt mycket vatten, och man undviker därför de vattenskador som traditionellt ofta uppstår vid brandsläckning.

Har provat skärsläckaren i skarpt läge

Kommunalrådet Fredrik Hansson, som själv är brandman, har använt skärsläckaren i tjänsten och har bara gott att säga om den.

– Den är ett mycket effektivt verktyg när förutsättningarna är de rätta. Den är miljövänlig och minskar den risk som brandmännen behöver utsätta sig för. Jag är mycket glad att vi kan behålla utvecklingen och tillverkningen av denna fantastiska innovation här i Kungsbacka.

Förutom Fredrik Hansson (C), var också politikerna ur kommunstyrelselsens arbetsutskott Hans Forsberg (M), Lisa Andersson (M) och Eva Borg (S), och näringlivschef Elinor Filipsson och näringslivsstrateg Elisabeth Ankarcrona med på december månads företagsbesök.

Här hittar du mer information om kommunstyrelsens företagsbesök.

Kontakta gärna