Skola + företag i senaste Frukostklubben

Skola och företag måste dejta – det var budskapet när Leila Khammari, ingenjören med erfarenhet från företagsledning, rektorsuppdrag och styrelsearbete i Ung Företagsamhets nationella styrelse, gästade Frukostklubben på Facklan i förra veckan.

Dagens gästföreläsare och teknikälskare Leila Khammari berättade med smittande entusiasm om hur vi redan nu måste fundera över vilken kompetens som behövs om tio, tjugo år. Visst har många jobb försvunnit i och med teknikens utveckling, ingen behöver längre tända gatlyktor för hand, för att nämna ett exempel. Men efterfrågan på många yrken är desto större, och nya yrken tillkommer hela tiden. De barn som växer upp nu är framtidens problemlösare, problem som vi idag inte vet vilka de är.

– Det tar 25 år att få fram en 25-årig ingenjör. Det är alldeles för sent att vända sig till åttondeklassare för att få dem intresserade av teknik, vi behöver möta dem redan i förskolan!

Global konkurrens

Leila Khammari visade hur kommuner som Kungsbacka konkurrerar på en global marknad där svenskar är försvinnande få i jämförelse. Ettor och nollor är lika världen över, precis som företagssamhet. Det kan vi använda till vår fördel, genom att konkurrera med utveckling.

Men det gäller att vara på tårna och inte vara självgod, menade Leila Khammari.  

Hon nämnde tre saker som avgörande för att hänga med; riktigt bra lärare, verklighetsförankrad utbildning och matchning mellan tekniker och företag.

– Genom att känna sitt näringsliv kan skolan matcha sina unga elever med rätt företag. Det gör att många får anställning sen, sa Leila Khammari, och påpekade att även företag tjänar på att ta emot elever.

Motivationen ökar

I frukostminglet innan föreläsningen träffade hon Helena Sagar, lektor och lärare i NO och Teknik på Kullaviksskolan. Hon samarbetar med företag eller kommunen, för att ge sina elever riktiga, skarpa uppdrag. Det kan till exempel vara att hjälpa kommunen ta fram läromedel om tobak. Helena Sagar ser flera vinster med att arbeta så.

– Eleverna blir väldigt stimulerade och motiverade av att redovisa sina lösningar för någon mer än mig. De får också uppleva vad det de lär sig kan användas till.

Helena Sagar arbetar med Matena och Problemlösarna, som är Teknikföretagens fortbildning och projekt för att sammanföra just skolan med företag.

I publiken fanns företagare, skolpersonal, studenter, tjänstemän och politiker från kommunen. Elinor Filipsson, näringslivschef i Kungsbacka kommun, tycker att yrkesutbildningar och tekniska utbildningar har en vana av att samarbeta med företag. 

–  Det kan andra utbildningar lära sig av. Idag är etableringsåldern på arbetsmarknaden 29 år, det är inte hållbart att den första kontakten med ett företag kommer först då.

Om Frukostklubben

Frukostklubben arrangeras i samarbete med  Företagarna och Kungsbacka Innerstads AB. Träffarna är gratis. Se info om nästa träff på hemsidan, www.kungsbackafrukostklubb.se

Kontakta gärna