Stort tryck på eftertraktad friskola

Anna Clingston nominerades och gick till final i Halland i Svenskt Näringslivs tävling ”Mest företagsamma person” 2015, vilket inte förvånar.

Pontos grundskola har haft en fantastisk utveckling sedan starten och har på 4 år gått från 8 elever till 66 elever och från 2 till 14 på lönelistan. Detta i en bransch som haft många utmaningar de senaste åren.

Anna Clingston beskriver verksamheten för Kungsbackas ledande politiker som den lilla skolan med det stora engagemanget, när de besöker skolan tillsammans med Kommunstyrelsen arbetsutskott. Skolan ligger naturskönt i Älskogsbräcka med närhet till havet och drivs som en montessoriskola. Det innebär att eleverna uppmuntras till kreativitet och nyfikenhet genom att pröva egna idéer och lösa problem.

- Det har varit roligt att följa Pontos utveckling, säger Lisa Andersson ledamot i Kommunstyrelsens arbetsutskott och i Nämnden för Förskola & Grundskola. En så välfungerande skola är ett kvitto till oss politiker på hur viktigt det är att det finns friskolor i Kungsbacka som komplement till våra kommunala skolor. 

Stort tryck och lite tomtmark

På Pontos finns också en förskola där det hela började. Den har nu plats för 70 barn på fyra avdelningar. Den drivs av Irene Lind Berglund och har även den succesivt utökats genom åren. Trycket på förskolan har varit stort och önskemålet om en grundskola gjorde att man till slut vågade satsa på en skola med årskurs f-4. Det var ont om mark att utöka verksamheten på så lösningen blev skolmoduler som sattes ihop till en gemensam skola.

-        Utmaningen framåt är att matcha det stora trycket på skolan och kunna utöka med fler klasser, säger Anna som gärna vill se skolan växa. För det behöver man bygga ut och då saknas tomtmark att kunna bygga på.

Men Anna ser positivt på framtiden och hoppas att situationen ska komma att lösa sig.

-        Vi har oerhört många engagerade föräldrar och medarbetare på skolan. Vi har hittat något bra här och tror på att driva en skola med stor öppenhet mot elever och föräldrar.

Kontakta gärna