Hälsocertifieringen är en trygghet för föreningar

I år har 22 av Kungsbackas idrottsföreningar med verksamhet för barn och unga hälsocertifierats. Föreningarna känner en trygghet efter att ha arbetat igenom certifieringens alla delar och diplomet fungerar som en kvalitetsmärkning.

I samband med nämnden för Fritid & Folkhälsas sista sammanträde för året hälsocertifierades 22 barn och ungdomsföreningar.

Volleybollklubben certifierades för första gången

Wolleybollklubben Westan Idrott- och hälsocertifierades i veckan för första gången.

– Vi är stolta över den här certifieringen, det visar att vi en bra klubb säger Sofia Dahlström och Victoria  Loren som båda är tränare och del av styrelsen i wolleybollklubben.

Efter att ha tagit sig igenom allt arbete med certifieringen tycker de att certifieringen har gett dem mycket. Föreningen vet vad de ska göra om något händer. Det har också blivit tydligt att ledare ska utbilda sig och de tycker att delen med föreningslära för ungdomarna var väldigt bra. Värdegrundsfrågor har de jobbat mycket med tidigare men nu har föreningen fått ner sina värderingar på papper.

– Det är en trygghet att ha handlingsplaner och policydokument säger både Sofia och Victoria.

Onsala bollklubb har varit med länge

Precis som wolleybollklubben tycker Onsala bollklubb att det känns tryggt att föreningen har jobbat igenom alla bitar som certifieringen innebär.

– Förr eller senare händer det något, då är det bra att ha en tydlig handlingsplan säger Johan Gometz ordförande i Onsala bollklubb.

Johan är mycket positiv till idrott- och hälsocertifieringen och menar att den sätter lite press på föreningarna. Det är mycket att jobba igenom det första året men när man väl har gjort det är det inte jobbigt längre.

Nordhallands ridklubb lever certifieringens alla delar

Nordhallands ridklubb fick i samband med certifieringen besöka nämnden för Fritid & Folkhälsa och berätta om sitt arbete. Föreningen tycker att arbetet med certifieringen ligger helt i linje med hur de jobbar med barn och unga i ett stall.

I stallet jobbar vi med djur och barn och då är tydliga regler väldigt viktigt. Barnen i stallet får tidigt lära sig att ta eget ansvar och ridskola är en bra skola för ledarskap. Här finns alltid närvarande vuxna och för många barn blir stallet en viktig plats även utanför ridlektionen. Stallet fungerar många gånger som en fritidsgård och kontakten med hästarna får många barn att må bra.

Alkohol, tobak och andra droger går självklart inte ihop med hästar. Fysiskt våld är också otänkbart i stallet och barnen behöver ha ett lugnt beteende ihop med djuren.

Vad är idrott- och hälsocertifiering?

Alla barn- och ungdomsföreningar i Kungsbacka har möjlighet att idrott- och hälsocertifiera sig. Certifieringen fungerar som en kvalitetsmärkning och syftet är att barn och ungdomar ska kunna vistas i hälsosam och trygg föreningsmiljö.

Föreningar som vill certifiera sig jobbar under året, med stöd av kommunen, med de olika kriterierna: höjd utbildningsnivå, demokrati och delaktighet, jämställdhet och mångfald, nolltolerans för psykiskt och fysiskt våld och drogförebyggande arbete.

6500 av Kungsbackas barn och unga är aktiva i en hälsocertifierad förening

I år har 22 föreningar certifierat sig och det innebär att 6500 barn och unga omfattas av hälsocertifieringen. Det är fler än något år tidigare och vi har nu nått milstolpen att mer än hälften av av alla Kungsbackas föreningsaktiva 7-20 åringar är aktiva i en certifierad förening.

Certifierade föreningar 2016

Annebergs IF

Frillesås FF

GF Tempo

HK Aranäs

IFK Fjärås

Judoklubben Aktiv

Kungsbacka IF

Kungsbacka konståkningsklubb

Kungsbacka Ridklubb

Kungsbacka Tennisklubb

Lerkils IF

Nordhallands Ridklubb

Onsala BK

Onsala IBK

Tölö IF

Varla IBK

Ölmanäs Segelsällskap

Tölö Gymnastikförening

Kungsbacka basketklubb

Gräppås Golfklubb

BMK Kungs

Volleybollklubben Westan

Kontakta gärna

Hälsoutvecklare Anna Carlsson
0300-83 49 31
anna.t.carlsson@kungsbacka.se