Fjäråsinnovation har byggt internationellt företag

En unik vakuumlyft, höga krav på kvalitet och kvalificerad ingenjörskonst. Det är några av ingredienserna i Kungsbackaföretaget TAWIs framgångsrecept. – Framtiden ser ljus ut, konstaterar företagets VD Leif Emblad.

På Transportgatan har TAWI sitt nav och huvudkontor. Därifrån styrs familjeföretaget som blivit ett internationellt bolag. För även om all tillverkning och många underleverantörer återfinns i Kungsbackaregionen, så är företagets marknad desto större.

– Vi har säljkontor i en rad länder och återförsäljare över hela världen, berättar Emblad när kommunstyrelsens arbetsutskott kommer på besök i slutet av januari. Nya marknader bildas hela tiden och med det striktare arbetslagstiftningar. Det öppnar möjligheter för oss! 

Vakuumlyft och helhetssystem

Förutom den unika vakuumlyften, som uppfanns och utvecklades i Fjärås, levererar TAWI också hela traverssystem och andra produkter som underlättar lyft och hantering av lättgods. Både befintliga och nya produkter utvecklas kontinuerligt. TAWI har kvalificerade medarbetare med hög teknisk kompetens, något som inte alltid har varit lätt att få tag på då den tekniska sektorn är trång.

– Men vi har haft god hjälp av Yrkeshögskolan. Vi har anställt flera duktiga medarbetare därigenom, berättar Leif Emblad. 

80 procent av omsättningen på export

Företagets största kund i Sverige är Systembolaget och TAWI lyftutrustning används i alla deras butiker. Men den stora delen av företagets omsättning, hela 80 procent, kommer från exportmarknader.

– Att vi har företag i Kungsbacka som är både så innovationsdrivna och så stora på export som TAWI är både viktigt och oerhört roligt för kommunen, säger kommunens näringslivschef Elinor Filipsson.

Från KSAU deltog vid detta företagsbesök Hans Forsberg (M), Lisa Andersson (M), Fredrik Hansson (C) och Ulrika Landergren (L).

Här hittar du mer information om kommunstyrelsens företagsbesök.

Kontakta gärna