Ingenjörer och virtuell design i lyckad förening

Med avancerade beräkningsprogram och mycket hög datakapacitet analyseras komponenter och flöden för bland annat reaktortankar på kärnkraftverk. – Det är helt avgörande att tanken håller, för att undvika härdsmälta, berättade Fredrik Tornberg på Onsala Ingenjörsbyrå för kommunstyrelsens arbetsutskott som var på företagsbesök.

I en lite oansenlig byggnad i Hede industriområde händer spännande saker. 3D-ritningar av reaktortankar och turbiner längs väggarna och ett bord med en lysande skiva drar blickarna till sig. På bordet kan man genom att flytta och vrida på saker, i vårt fall en liten legogubbe, röra sig i en virtuell miljö. Enkelt och väldigt tydligt kan man se hur det kommer att se ut innan man bygger till exempel ett hus eller en ny stadsdel. Det är företaget Virtuell Design AB, som gör 3D-visualiseringarna. De huserar i samma lokaler och samarbetar med ingenjörerna.

 - Virtual reality ger större möjlighet att få många att prova, det blir lättare att våga testa så här och det är viktigt för att få in synpunkter från de som sedan ska använda sakerna, säger Anders Trygg, vd för Virtuell Design.

Ett företag som vill växa

På besöket testades också 3D-glasögon och från ett virtuellt löpande band lyftes och flyttades klossar, ett avancerat sätt att se hur nya idéer fungerar i praktiken. Samtidigt diskuterades också hur kommunen och regionen stödjer företag som vill växa. Kommunens näringslivschef Elinor Filipsson lämnade konkreta tips och kontakter till Pascal Verber, vd för Onsala ingenjörsbyrå.

- Detta var första gången som vi har kontakt med kommunen, det är roligt att de vet att vi finns. Vi är ett litet företag men vill expandera och nu vet vi hur vi kan gå vidare, det är värdefullt. Roligt att också politikerna är med här och intresserar sig för vad vi gör, sa Pascal Veber.

Fredrik Hansson (C) är vice ordförande i kommunstyrelsen och tyckte att det var intressant att få inblick i deras verksamhet.

– De är ett bra exempel på hur två företag via ett nära samarbete tillsammans blir starkare och konkurrenskraftigare på marknaden. En av styrkorna i Kungsbackas näringsliv är bredden av många olika branscher. Det är Onsala Ingenjörsbyrå AB och Virtuell Design goda exempel på.

Från KSAU deltog denna gång också Lisa Andersson (M) som på bilden ovan testar att flytta block med 3D-hjälm på sig,  Kommunens Näringslivsstrateg, Elisabeth Ankarcrona var också en av besökarna.

 Här kan du läsa mer om politikernas företagsbesök.

Kontakta gärna

Kontakta gärna