Bageri med anor i Åsa

Redan 1933 doftade det nybakat från Åsa Hembageri. Det populära bageriet drivs idag med modern teknik och välutbildad personal. Men recepten är ofta traditionella, för det vill kunderna ha. Det berättade ägarna Catarina och Jens Larsson, som tog över verksamheten 2002, när kommunstyrelsens arbetsutskott var på företagsbesök.

Tidigt varje morgon levereras nybakat från Åsa till de egna butikerna i Fjärås och Vallda och till utvalda återförsäljare. För att klara det sätter bagarna igång när vi andra sover som skönast, första passet startar 0200. Det är inga problem att jobba så dags tycker den vane bagaren Jens;

- Det är lättare att gå upp på natten än vid sextiden som ni andra gör, man sover djupare framåt morgonen. 

Men det är inte alla som gillar det och det är inte helt enkelt att hitta bagare idag. Bland de 40 medarbetarna, där ungefär hälften är säsongsanställda, har flera rekryterats via Facebook och andra sociala medier.  Hembageriet har egen utbildning för sina anställda, det är mycket att känna till och företaget vill säkerställa att personalen har rätt kunskap om till exempel allergier.

Ett tungt hantverk

Vi vandrar runt i bageriet och jämför vår egna mjölpåsar där hemma med jättesäckarna från Berte Qvarn utanför Falkenberg, som ligger travade längs ena väggen. När Catarina tar fram en gigantisk visp börjar vi inse hur stora degar detta handlar om. Tack och lov finns både kavelmaskin och bullrullningsmaskin som hjälp. Och visst underlättar maskinerna, men det är ett hantverk. Sista steget är gräddningen och i den stora gamla ugnen från 1946 bakas frallorna i hela 340 grader, sen stängs ugnen av och i takt med att tempen sjunker bakas sedan bröden och allra sist är det dags för rulltårtorna. Rulltårta är inte en vanlig produkt numera.

- Vi försöker hänga med i utvecklingen, nu är det väldigt populärt med till exempel surdeg. Men, det är svårt att ta bort något ur sortimentet – våra gamla kunder vill kunna köpa samma varor som de alltid gjort, säger Jens och berättar att de också har en kryddlimpa som funnits i sortimentet i snart 100 år.

Många frågor att diskutera

Över kaffe, och förstås gott fikabröd, diskuterades rondeller, vägar, strandpromenad, julbelysning och annat som engagerar en företagare i Åsa. Politikerna lyssnade och ställde frågor. Och påpekade hur viktigt det är för dem att besöka kommunens företagare och personligen få se och höra hur det fungerar.

Med på besöket var de fyra kommunalråden; kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M), 1:e vice ordförande Fredrik Hansson (C), 2:a vice ordförande Eva Borg (S) och Ulrika Landergren (L). Deltog gjorde också Lisa Andersson (M), näringslivschef Elinor Filipsson och näringslivsstrateg Elisabeth Ankarcrona.

Här hittar du mer information om kommunstyrelsens företagsbesök.

Kontakta gärna

Kontakta gärna