Foto: Adam Folcker

En sommarhälsning till bruna kärlet

Så minskar du risken för problemen med flugor och dålig lukt i sommar. Här kommer en liten sommarhälsning med några tips om hur du hanterar ditt matavfall.

Tips för bruna kärlet ute

  • Ställ kärlet så skuggigt som möjligt.
  • Skölj ur hela det bruna kärlet ordentligt med vatten. Använd bara rengöringsmedel om det verkligen behövs.
  • Lite ättika runt kanterna och på botten ger en fräsch doft och håller flugorna borta. Kärlet är dubbelbottnat så matavfallet blir inte fuktigt.
  • Det går även bra att strö lite vanligt trädgårdskalk runt kanterna och i botten av kärlet, för att minska antalet flugor. Tänk på att inte använda för mycket bara, det räcker med en matsked. 

Tips inne i köket

  • Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Torrskala grönt. Lyft upp påshållaren med den bruna påsen på diskbänken och skala lök, sallad och annat direkt i påsen.
  • För att matavfallet ska bli torrare kan du blanda i lite hushållspapper eller rivna äggkartonger. Du kan också lägga en äggkartong i botten.
  • Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i den bruna påsen. Om det dröjer flera dagar tills nästa sophämtning kan du förvara skaldjursresterna i frysen så länge.
  • Stäng papperspåsen ordentligt genom att rulla ihop den innan du lägger den i kärlet.

Några av tipsen finns som vykort under Dokument nedan. Skriv gärna ut och sätt upp på kylskåpet.

Kontakta gärna

Kommunens kundcenter
Kungsbacka Direkt
0300-83 40 00
info@kungsbacka.se