Sommarlovskort - fria resor med kollektivtrafik för unga

Sommaren 2018 får du som går ur årskurserna 6-9 i grundskolan eller år 1 och 2 i gymnasiet fria resor med kollektivtrafiken.

Det fria sommarlovskortet var mycket uppskattat bland de elever som tog del av det sommaren 2017. Och i år får elever kortet igen. Sommarlovskorten kommer att delas ut via skolorna och kommer att gälla 1 juni till och med 31 augusti.

Du som går ur årskurs 6, 7, 8, 9 i grundskolan, första eller andra årskurs på gymnasiet och är folkbokförd i Kungsbacka kommun får ett sommarlovskort.

Uppskattat bland eleverna

En stor del av de elever som fick ta del av sommarlovskortet för 2017 har varit mycket nöjda med kortet och i stort sett alla vill gärna ha det igen. Det visar den utvärdering som gjorts av kommunen.

Statligt beslut

Sommarlovskorten är ett statligt beslut om att skapa förutsättningar för att erbjuda skolungdomar fria resor i kollektivtrafiken under sommarlovet.

Frågor och svar

 • Vem får kortet?

  +

  Du som går ur årskurs 6, 7, 8, 9, första eller andra året på gymnasiet och är folkbokförd i Kungsbacka kommun får kortet.

 • Var och när gäller kortet?

  +

  Kortet gäller Regionen runt på Västtrafiks linjer i hela Västra Götaland och i Kungsbacka kommun. Du kan även resa Kungsbacka-Varberg med buss 615 eller 777. Kortet gäller dygnet runt från och med 1 juni till och med 31 augusti.

 • Hur får jag sommarlovskortet?

  +

  Du kommer att få kortet via din skola. Skolan kommer att informera dig om hur och när du får kortet.

 • När får jag mitt kort?

  +

  Korten delas ut av respektive skola och du kommer bli meddelad av din skola när det är dags. Så snart kommunen får korten från Västtrafik kommer de att lämnas över till din skola för utdelning.

 • Hur aktiverar jag sommarlovskortet?

  +

  Kortet är aktiverat när du får kortet. Men du behöver registrera kortnumret på Mina sidor hos Västtrafik. Då kan du få ett nytt kort om du skulle tappa bort det. Om du är under 15 år ska måslman registrera ditt kort.

 • Hur får jag mitt kort om jag inte går på en skola i Kungsbacka kommun?

  +

  Mer information om hur du hämtar ditt sommarlovskort kommer inom kort.

 • Jag går i skolan i en annan kommun, kan jag få sommarlovskortet?

  +

  Om du är folkbokförd i Kungsbacka kommun och går ur årskurs 6, 7, 8, 9, första eller andra året på gymnasiet får du sommarlovskortet. Kortet hämtar du ut i receptionen i stadshuset. Du behöver visa legitimation när du hämtar ut kortet. Är du under 15 år behöver du ha med en vårdnadshavare eller annan vuxen som legitimera sig för att få ut kortet. Mer information om när du kan hämta ut ditt kort kommer inom kort.

 • Jag har flyttat till Kungsbacka kommun under sommaren, kan jag få kort?

  +

  Den 7 maj gjorde Kungsbacka kommun en beställning av alla sommarlovskorten till de elever som är folkbokförda i kommunen. Om du har blivit folkbokförd i Kungsbacka efter det datumet får du sommarlovskort av den kommun du tillhörde då.

 • Jag har redan köpt ett kort, kan jag få pengar tillbaka?

  +

  Du kan få pengarna tillbaka om du redan köpt ett ”Fritid 100 dagar”. Kontakta Västtrafik för information om ersättning.

 • Jag åker med färdtjänst, vad gäller för mig?

  +

  Vi inkluderar samtliga ungdomar i sommarlovskortet oavsett hur du reser idag. Utöver kortet kommer du som har beslut om färdtjänst även att få möjlighet till fria resor med färdtjänst. Du får ersättning för max 16 resor och ersättningen ansöker du om i efterhand i en klumpsumma. Tyvärr kan man inte söka löpande som vi hade hoppats på.

 • Vad händer om jag tappar bort mitt kort?

  +

  Kortet är en värdehandling och ska förvaras därefter. Om du har registrerat ditt kort via Mina sidor hos Västtrafik får ut ett ersättningskort. Kom ihåg att registrera ditt kort redan från början.

 • Är kortet personligt?

  +

  Ja kortet är personligt.