Foto: Hannah Larsson Foto: Hannah Larsson ”Vi är en inspirerande och nyfiken gruppsom vågar testa nya saker!” Ulrika Krook, stödassistent, Västra villastadens gruppbostad. Foto: Hannah Larsson

Boendes utveckling sporrar Ulrika

Små framgångar kan ha stor betydelse. Som att kunna säga sitt namn, vilket en av de funktionsnedsatta fick träna på tack vare personalens arbete. ”Jag fick tårar i ögonen och blir stolt över att vi jobbade på det”, säger Ulrika Krook, stödassistent på Västra villastadens gruppbostad.

Ulrika Krook pysslar om Hanna, en av de boende på Västra villastadens gruppbostad, inför promenaden. Småpratar och skojar. Kommunikation varierar, beroende på vilka funktionsnedsättningar de boende har.

Ulrika kommer att tänka på en annan boende, vars framgångar lämnat stora intryck. När den funktionshindrade fick frågan ”Vad heter du?” så svarade hen ”jag”.

- Personen hade svårt att säga sitt namn trots att vi visste att hen kunde. Det var som om hen inte gjorde kopplingen mellan namnet och sitt jag, berättar Ulrika.

- Vi fick nys om en app som kunde användas för att utveckla ordförråd och övade. Helt plötsligt började hen oftare säga sitt namn, hen hade förstått och identifierat sig med det, och det gjorde att jag fick tårar i ögonen. Jag blir så stolt över oss här, vi hade kunnat strunta i det och personen hade kunnat leva sitt liv ändå. Men det var värt det, säger hon med ett stort leende.

Började i äldreomsorgen

Ulrika började sin yrkesbana i köket till ett äldreboende på sommarloven. En chef tyckte efter några år att hon med sitt positiva och trevliga sätt borde jobba mer med människor.

- Så jag jobbade extra i äldreomsorgen och trivdes med det men för att få fast tjänst utbildade jag mig till undersköterska med inriktning mot psykiatriska funktionshinder och akutmedicin. Sedan gjorde jag praktik inom funktionsstöd och kom på att det var väldigt roligt.

När Västra villastadens gruppbostad startades 2003, var Ulrika med. De flesta av hennes kolleger är också kvar – så bra trivs de.

- Det är fantastiskt bra. Vi är en inspirerande och nyfiken grupp som tycker om och vågar att testa nya saker.

Aktiva boende

Flexibel är en egenskap som en person som jobbar med omsorg om funktionsnedsatta bör ha.

- Våra boende har olika funktionsnedsättningar. De är unga och aktiva med bland annat bowling och simning på schemat, berättar Ulrika.

Hon upplever att människor ibland har dålig insyn i vad arbete med funktionshindrade innebär.

- I allmänhet tror de väl att vi lagar mat och städar, men funktionsstöd handlar om så mycket mer. Av bilden av funktionshindrade i media, som I en annan del av Köping eller Ica-Jerry, får man en ytlig och glättig bild som gränsar till lyteskomik. Det vore bättre med en dokumentär om funktionsnedsatta personers liv på ett djupare plan, att man får ta del av alla deras frågor som Varför är jag som jag är? eller Kan jag skaffa barn? Det är frågor som jag ställs inför och måste ge svar på.

Vill visa politikerna

Framgången med personen som tränade sitt namn gav blodad tand. Ulrika ska läsa en distanskurs på universitetet om e-hjälpmedel inom vård och omsorg. Hon har även gått en handledarutbildning för att tillgodose de gymnasieelever som praktiserar på gruppboendet.

- Vi har bra möjligheter till kompetensutveckling och att delta i föreläsningar. Det enda är väl att jag gärna skulle vilja se att fler politiker kom ut och hälsade på. Vi jobbar med uppdrag som de ger ramarna för, då skulle jag gärna vilja visa upp vad vi gör.

Läs mer om Kungsbackas arbete med funktionsnedsatta

Lediga jobb inom Vård, Omsorg & Socialt arbete

Rekryteringscenter

0300-83 41 11
rekrytering@kungsbacka.se