Foto: Hannah Larsson Foto: Hannah Larsson Foto: Hannah Larsson

Mikael – chefen som älskar relationer

Han kallar det framtidsbransch. Mikael Delin brinner för sitt jobb eftersom han älskar människor och relationer. - Inom Kungsbackas äldreomsorg är vi bra på att följa upp våra insatser. Det vi gör påverkar människors liv och hälsa, och med det kommer stort ansvar.

Alla prognoser pekar mot att befolkningen kommer att bli allt äldre.

- Äldreomsorgen är en framtidsbransch, det kommer alltid att finnas arbete. Det ställer också krav på flexibilitet i hur vi tänker för att möta krav från våra äldre, säger Mikael Delin.

Sedan 2009 jobbar han som enhetschef med ansvar för Äldreomsorgens nattpatruller och trygghetslarm. Han kom närmast från ett liknande jobb i en annan västsvensk kommun.

- I Kungsbacka har vi mer resurser än andra kommuner och jag upplever sällan frustration över att vi saknar möjligheter, påpekar Mikael.

Snabb och smidig reform av trygghetslarm

Ett sådant exempel, som Mikael är väldigt stolt över, är införandet av digitala trygghetslarm under våren 2014 innan det analoga systemet stängs ned. Det betyder större säkerhet för de drygt 1300 äldre som har trygghetslarm eftersom det går via bredbands- eller det mobila nätet.

- Vi gjorde på en månad det andra har en gjort på ett eller två år. Det funkade tack vare att kommunen prioriterade det och utgjorde ett starkt stöd samtidigt som vi fick de resurser som krävdes, förklarar Mikael.

Resultatet blev att andra kommuner som står inför samma förändring, hör av sig till Kungsbacka och Mikael för att fråga: ”Hur gjorde ni?”

- Den bilden har Kungsbacka utåt, att här händer positiva saker och att vi är utåtriktade. I min bekantskapskrets finns en respekt för vad jag jobbar med som växer med åren, då fler kommer i kontakt med äldreomsorgen och förstår. Jag och mina kolleger är verksamma i en ömtålig bransch. Det vi gör kan påverka människors liv och hälsa. Med det kommer ett stort ansvar.

Stort och smått

Under Mikaels arbetsdagar varvas stort med smått. På morgonen träffar han de nattpatruller som tjänstgjort och går igenom förändringar bland de äldre. Sedan blir det kontorsarbete, till exempel med att granska avvikelserapporter. Eftermiddagarna är vikta för individrelaterade möten och personalmöten.

- Jag är alltid nära verksamheten både i tanken och rent fysiskt. Det jag gillar med äldreomsorgen här i Kungsbacka är att vi har ett personligt anslag gentemot varandra och de äldre. Relationerna gör att det blir roligt, vi samarbetar ju med personal, äldre och deras anhöriga. Det är en härlig mix av mångfald.

Det råder inga tvivel om att Mikael trivs. Leendet är stort och skämten med kollegerna är många.

-Chefskapet är utvecklande så in i bomben, men man måste älska människor! Sedan kan det vara svårt att stänga av jobbet, särskilt i 24-timmarsverksamheter som äldreomsorg.  Det händer alltid något.

Sök jobb som chef i Kungsbacka kommun.