Mycket kärlek och känslor på Mahmouds jobb

Mahmoud Aliallahi har två familjer. En hemma och den på jobbet – Strannegårdens gruppbostad där han jobbar som stödassistent för personer med bland annat autistiska funktionsnedsättningar. – Det är mycket kärlek och mycket känslor, beskriver Mahmoud sitt jobb.

Innan 2003, då Mahmoud Aliallahi sadlade om, jobbade han på tryckeri.

– Jag har jobbat med många olika saker, men aldrig med människor. Min svåger var i omsorgsbranschen och tipsade mig, så jag läste till undersköterska med inriktning inom funktionsstöd och psykiatri.

Mahmouds arbetsplats är hemma hos personerna han ger stöd. Strannegården är en gruppbostad, vilket innebär att de boende har egen lägenhet i samma fastighet med tillgång till gemensamt vardagsrum, stöd från personal och aktiviteter. Ofta har de boende någon form av autism, vilket ställer krav på att följa rutiner för att skapa trygghet.

– Vi bemöter alla som individer och respekterar dem som de är. Jag har gått utbildningar i lågaffektivt bemötande, som är den metod vi arbetar utifrån här i Kungsbacka.

Motverkar stress

Lågaffektivt bemötande går ut på att stödassistenten bland annat genom sitt kroppsspråk skapar en pedagogisk och lugn miljö för att minska stress och problemskapande beteende hos de boende.

– Om personalen är trygg, blir de boende trygga, sammanfattar Mahmoud. Det är något jag är stolt över – att vi har så hög kvalitet inom Kungsbackas funktionsstöd.

Rent konkret så hjälper han de boende med dagliga rutiner, som att få dem så delaktiga som möjligt i matlagning och andra sysslor. Många är sysselsatta i daglig verksamhet i kommunens regi. 

– Det bästa med mitt jobb är att se människor utvecklas. Det finns de som inte har tal och inte kan teckenspråk. Att känna att man når fram till dem och de ser mig i ögonen, när de brukar undvika ögonkontakt, det är stort, säger Mahmoud entusiastiskt.

Mycket kärlek och känslor

Att han trivs med sitt jobb går inte att ta miste på.

– Det är mycket kärlek och mycket känslor. Om man har jobbat ihop i över elva år, ja då saknar man varandra när man inte är på jobbet. När jag är på jobbet, så är jag det till hundra procent och försöker verkligen göra mitt bästa. 

Just arbetsschemat, med både dags- och kvällsarbete samt nattjour och lediga dagar däremellan, passar Mahmoud utmärkt.

– Stundtals kan arbetsmiljön vara högljudd och det kan förekomma hot och våld mot oss i personalen. Men schemat, med chans till återhämtning, motverkar att jobbet skulle kännas ”för mycket”.

Mahmoud rekommenderar jobb inom funktionsstöd till människor som vill ha ett tätt samarbete med kolleger och boende.

– Vi är en jättebra arbetsgrupp som trivs ihop. Det här jobbet har lärt mig mycket om mig själv. Jag är mer pedagogisk med större tålamod och lugn sedan jag började, menar Mahmoud.

Läs mer om stöd till funktionsnedsatta

Se lediga jobb inom vård, omsorg och socialt arbete