Foto: Hannah Larsson Foto: Hannah Larsson Foto: Hannah Larsson Foto: Hannah Larsson

Paolo jobbar i ”kommunen med gott hjärta”

Paolo Marini var bara tonåring när han kom på att han ville jobba inom psykiatrin. Han behövde bara lite livserfarenhet först. Så han blev servitör, värnpliktig, kampsportare och busschaufför.

Vägen till jobbet som enhetschef för tre boenden för psykiatriskt funktionshindrade i Kungsbacka har varit minst sagt krokig. Lite lillgammalt resonerade Paolo Marini att han behövde livserfarenhet innan han kunde bli psykolog eller terapeut. Så han jobbade som servitör, gjorde lumpen och blev busschaufför. När han var 28 började han plugga till beteendevetare.

- Jag har alltid varit intresserad av människors beteenden. Mitt första jobb inom funktionsstöd var på ett gruppboende för människor med schizofreni och borderline. Jag lärde mig mycket där, säger Paolo.

Kommunen tog hem uppdraget

2013 stod han inför att ta över en nystartad neuropsykiatriavdelning i Kungsbacka.- Jag ansvarar för tre gruppbostäder, ett i Björkris, det nyaste på Onyxvägen och Kyviksgården. Politikerna hade bestämt sig för att säga upp kontraktet med vårdföretaget och att Kungsbacka skulle bedriva verksamheten med totalt 25 psykiskt funktionshindrade.

Mycket jobb har lagts på att skapa utrymme för pedagogiskt förhållningssätt och att utgå från individens genomförandeplan istället för det gamla institutionstänket.

- Det jag gillar med Kungsbacka är att politiken och hela organisationen har ett ambitiöst och fint sätt att se på människor. Vi har en stabil ekonomi och är engagerade i hur människor har det i vårt samhälle. Förvaltningen för Funktionsstöds mål är att öka psykiskt funktionshindrades engagemang i sin vårdplan.

Gott om jobb

Paolo vill även öka allmänhetens insyn i funktionsstöd.

- Det finns mycket okunskap kring psykiatri. Vi behöver få ut bättre information till samhället och även öka intresset för att jobba i den här sektorn. Vi kommer att behöva fler högskoleutbildad stödpersonal, som beteendevetare och socialpedagoger och då är det viktigt att ungdomar får information om arbete med psykiskt funktionshindrade innan de gör sina val till gymnasiet och högskolan. Det kommer att finnas gott om jobb men vi konkurrerar med andra kommuner.

I Kungsbacka har Paolo hittat rätt, efter att ha jobbat på olika nivåer i flera kommuner.

- Vi är en kommun med gott hjärta. Vi har en bra värdegrund och mycket engagemang. Jag har aldrig haft ett så bra jobb innan med stor frihet och flexibla arbetstider. För mig är det viktigt att vara nära verksamheten, annars har jag ingen bäring i mitt strategiska arbete.

Paolos mål med jobbet, är att skapa trygghet för medarbetare och de boende.

- Jag och mina medarbetare bygger relationer varje dag och vi möter människor med respekt. Vi vill att alla ska må bra.

Lediga jobb inom Vård, Omsorg & Socialt arbete

Läs mer om stöd till funktionsnedsatta personer