Jobba som personlig assistent

Vill du ha ett roligt, fritt och utvecklande jobb där du gör skillnad? Då ska du söka jobb som personlig assistent.

Röster om att jobba som personlig assistent:

”Det känns bra i magen efter ett arbetspass. Jag är nöjd med mig själv och känner att jag gjort något bra för någon annan. Det är ingen stress, utan jag känner att jag får jobba färdigt.”

”Att jobba som personlig assistent är fritt. Vi kan gå på en fotbollsmatch, simma eller gå på stan. Jag gillar att inte ha ett 7-16-jobb. Jag har lediga vardagar där jag kan göra annat.”

”Jag älskar mitt jobb. Jag utför kvalificerade uppgifter och utvecklas, både yrkesmässigt och som människa. Det är stor variation och det är fantastiskt att veta att jag kan hjälpa någon med ett stort funktionshinder att kunna ha roligt och leva precis som alla andra.”

Vad krävs för att bli personlig assistent?

Empatisk, lyhörd och handlingskraftig
Som personlig assistent arbetar du åt en enda person. Du hjälper till med olika saker i hans eller hennes dagliga liv. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på vem man arbetar för. Vilken erfarenhet du behöver som personlig assistent beror därför på vilken person du ska stödja. Yrket kräver ingen särskild utbildning, men däremot krävs det att du är rätt person för jobbet. 

En viktig egenskap som personlig assistent är att du är empatisk. Det betyder att du har förmågan att sätta dig in i andra människors situation och känslor. Andra viktiga egenskaper är att du kan anpassa dig efter olika situationer, att du kan lyssna in andras behov och att du är handlingskraftig. 

Du behöver vara minst 18 år och ha körkort.

Frågor och svar om personlig assistans

Här får du svar på frågor om personlig assistans, till exempel vilka de vanligaste arbetsuppgifterna är, vilket fackförbund man tillhör och hur du kan förbereda dig för att söka jobb som personlig assistent.

Filmer om att jobba som personlig assistent

Se filmen där Ann berättar om ett av många tillfällen när hon känt att hon gjort skillnad i sitt jobb:

Se filmen där Joakim berättar om en riktigt bra dag på jobbet:

Se filmen där Monika berättar om en rolig och meningsfull kväll på jobbet: