Frågor och svar om personlig assistans

Vad gör en personlig assistent?

Som personlig assistent assisterar du en person med omfattande funktionshinder att göra det han eller hon skulle gjort utan sitt funktionshinder. Det handlar både om vardagssysslor och nöjen. Det som utmärker yrket personlig assistent är att du arbetar med en person. Många upplever en tillfredsställelse i att få tid att göra ett grundligt jobb och en glädje i att se resultatet av sitt arbete - att den du stödjer blir nöjd.

Hur vet jag vad jag ska göra?

Det är önskemålen och behoven hos den du jobbar för som styr arbetet. Det är han eller hon, eller en företrädare för den du stödjer,  som berättar för dig vad du ska göra.

Kan vem som helst bli personlig assistent?

Yrket kan passa många olika människor, men personliga egenskaper som lyhördhet och flexibilitet väger tungt.

Vilka förkunskaper eller utbildning krävs för jobbet?

Det beror på vem du ska arbeta hos. Olika personer vill ha assistenter med olika kompetens och erfarenheter.

Var arbetar jag som personlig assistent?

Du arbetar med personen där han eller hon är. Det kan vara i hemmet, på arbetsplatsen, i skolan eller i daglig verksamhet. Du följer också med på fritidsaktiviteter och resor.

Vilka är de vanligaste arbetsuppgifterna?

Det beror på hur den du ska stödja lever, men till stor del är det uppgifter som de flesta människor sköter i sitt dagliga liv. Ofta ingår hjälp med att äta, att klä sig och tvätta sig. En del behöver också assistans med att kommunicera och tolka omgivningen.

Vad tjänar en personlig assistent?

Lönen ligger i allmänhet på samma nivå som inom motsvarande service- och omsorgsyrken.

Vilket fackförbund gäller?

Kommunal är det största förbundet för personliga assistenter.

Vad ska jag tänka på när jag söker arbete som personlig assistent?

Var väl förberedd. Fundera över varför du vill jobba som personlig assistent och varför just du skulle passa som det. Tycker du om att arbeta med människor? Är du en person som inte alltid behöver vara i centrum utan kan låta någon annan ta plats? Då kan du vara rätt person för ett meningsfullt och utvecklande jobb!

Tillbaka till huvudsidan om att jobba som personlig assistent