Det är viktigt med god handhygien när man hanterar livsmedel. Foto: Madeleine Thyrsson

Hantera livsmedel

Rätt tillagad mat kan vara god och nyttig, men att hantera livsmedel är ett ansvarsfullt arbete. Skadliga mikroorganismer kan göra maten dålig och orsaka matförgiftning.

För att minska risken för matförgiftning gäller det att:

  • Förhindra att maten nedsmittas eller förorenas
  • Förhindra tillväxt av mögel och bakterier i maten
  • Förstöra de skadliga mikroorganismer som redan finns i maten

Detta gör du genom att:

  • Tvätta händerna
  • Rengör redskap och skärbrädor ofta. Byt ut slitna och repiga skärbrädor mot nya.
  • Förvara råvaror och tillagad mat åtskilt.
  • Förvara mat väl övertäckt.
  • Byt trasa ofta och använd den bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs till minst 70°C.
  • Håll kylvaror kylda. Bra kylskåpstemperatur är 4-5°C. Kontrollera med termometer.
  • Kyl snabbt mat som ska sparas. Kallt vattenbad kan användas, rör om för att snabba på nedkylningen.
  • Varmhåll mat vid minst 60°C.
  • Laga inte mat åt andra om du är eller precis har varit sjuk.
  • Låt inte husdjur vistas på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.