Så är det att bo på ett vård- och omsorgsboende

Personal kör en boende i rullstol

På ett vård- och omsorgsboende finns plats både för personer med demenssjukdom och de som behöver omsorg och omvårdnad på grund av ålder.

På våra boende arbetar omsorgspersonal, vårdbiträden, undersköterskor och enhetschef. Det finns även tillgång till sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. Tillgång till läkare har vi via närmsta vårdcentral. Vi har personal som arbetar dygnet runt på våra boende.

Service på boendet

Egen kontaktperson

När du flyttar in på ett vård- och omsorgsboende får du en personlig kontaktperson. Kort efter att du har flyttat in, bjuder kontaktpersonen in dig till ett välkomstsamtal. Under välkomstsamtalet får du information om sådant som kan vara bra för dig att veta om ditt nya boende. Vi vill också gärna veta mer om dig och dina vardagliga rutiner. Du kan kontakta din kontaktperson om du har frågor om ditt boende. Det är också kontaktpersonen som tillsammans med dig skriver din genomförandeplan. Genomförandeplanen beskriver vilken typ av stöd och insatser som du behöver hjälp med.

Dina anhöriga

Dina anhöriga är alltid välkomna att delta i din omvårdnad och skötseln av din lägenhet.

I första hand är det alltid anhöriga som ska följa med dig till läkarbesök, tandläkarbesök, fotvård och liknande. Det är också anhöriga eller god man som ansvarar för att köpa till exempel kläder och hygienartiklar.

Anhöriga får gärna komma med tips och idéer på aktiviteter som vi kan göra på boendet. Prata med enhetschefen på boendet om du har idéer eller vill engagera dig som volontär för en aktivitet.

Måltider

Måltiderna på vård- och omsorgsboendena ska vara näringsriktiga, vällagade och omtyckta av så många som möjligt. Vi erbjuder frukost, lunch, fika, kvällsmat och ett senare kvällsmål. Du kan alltid välja mellan två maträtter till lunch underveckans alla dagar.

Vi erbjuder också något att äta eller dricka för den som vaknar på natten så att det inte går för lång tid mellan dagens sista och första mål. Det finns alltid tillgång till något att äta för den som vill ha det, när som helst på dygnet. Om du vill veta vad vi serverar kan du ladda ner appen Omsorgen till din mobiltelefon Länk till annan webbplats.. Du kan se matsedlarna för flera veckor i taget.

Anhöriga har möjlighet att äta på vissa av vård- och omsorgsboendena. Du kan läsa mer om vad som gäller på respektive boendes sida. Du kan också läsa var vi lagar maten på respektive boendes sida.

Vård- och omsorgsboenden i Kungsbacka kommun.

Aktiviteter

Vi vill att du ska ha en meningsfull vardag utifrån dina intressen. Därför erbjuder vi gemensamma dagliga aktiviteter och social samvaro. Det kan till exempel vara utevistelse, musikkvällar, spadagar och bingo. Vi har också individuella aktiviteter som är utformade efter varje boendes behov.

Tandvård

Du som bor på ett vård- och omsorgsboende har rätt att få hjälp med nödvändig tandvård genom Region Halland Länk till annan webbplats.. Alla som flyttar in får ett erbjudande om nödvändig tandvård. Tackar hen ja skickar enhetschefen på boendet ett intyg till Region Halland. Därefter kommer tandvårdsföretaget Oral Care Länk till annan webbplats. till vård- och omsorgsboendet och gör en kostnadsfri munhälsobedömning. Efter det kan du som ska ha tandvården bestämma om det är Oral Care som ska utföra tandvården eller om det är en annan tandläkare. Väljer du Oral Care så kan tandvården utföras på boendet. Annars går du till tandläkaren som vanligt.

Om du väljer nödvändig tandvård genom Region Halland betalar du en patientavgift som ingår i sjukvårdens högkostnadsskydd. Har du frågor om tandvård så kan du kontakta ansvarig chef för ditt vård- och omsorgsboende.

Om boendet

Om lägenheten på boendet

Du hyr din lägenhet på vård- och omsorgsboendet och i din bostad finns en höj- och sänkbar säng med madrass och ett sängbord. Har du hjälpmedel i hemma ska du ta med dem till ditt nya boende. I övrigt möblerar du med dina egna möbler och tillhörigheter så som du själv vill ha det. I lägenheten finns också en liten köks del med kylskåp och vask.

I varje lägenhet finns ett värdeskåp som man låser med en digital nyckel. Det är bara behörig personalen på boendet som kan låsa upp värdeskåpet. Vill du istället själv ansvara för dina värdesaker kan du installera ett eget värdeskåp i lägenheten. Kostnaden för det står du för själv.

Tv, telefon och annan teknik

Det skiljer sig åt mellan vård- och omsorgsboendena hur det fungerar med tv, telefon och wifi till exempelvis din dator eller surfplatta. Du kan läsa mer om vad som gäller på respektive boendes sida.

Vad kostar det att bo?

Du betalar hyra samt en omsorgsavgift för att bo på ett vård- och omsorgsboende. Hur stor omsorgsavgiften är beror på din inkomst. Du betalar även en abonnemangsavgift för maten. I den avgiften ingår samtliga måltider som serveras på boendet.

Som hyresgäst betalar du själv för exempelvis toalettpapper, rengöringsmedel och liknande till din lägenhet. Du kan teckna ett abonnemang för förbrukningsmaterial som innebär att boendet köper in det som behövs. Då betalar du en månadskostnad för dessa produkter. Enhetschefen på boendet kan ge dig en lista med de produkter som ingår i ett abonnemang för förbrukningsmaterial.

Du behöver ha en egen hemförsäkring för din lägenhet på boendet.

Ansök om lägenhet

Det behövs ett beslut från en biståndshandläggare för att få en lägenhet på ett vård- och omsorgsboende. Om du vill ansöka om en lägenhet kontaktar du en biståndshandläggare eller ansöker direkt via e-tjänsten. Länk till annan webbplats.

Så här lång tid tar din ansökan

Efter att du ansökt om en plats på ett vård- och omsorgsboende är det en handläggningstid. Då utreder biståndshandläggaren ditt behov av en plats. Efter utredningen är klar så får du ett beslut från kommunen. Du kommer sedan att få erbjudande om en plats på ett vård- och omsorgsboende så snart som möjligt. Kommunens målsättning är att du ska ha fått ett erbjudande inom tre månader efter att du fått beslutet. Du kan inte välja vilket boende du vill ha plats på, utan kommer att bli erbjuden en plats på något av boendena inom hela kommunen. Om du skulle tacka nej till ett erbjudande kan det innebära att du får vänta längre hemma tills nästa erbjudande.

Tänk på detta när du flyttar in

Här hittar du praktiska tips inför flytten till ett vård- och omsorgsboende.

  • Glöm inte att göra en flyttanmälan hos Skatteverket. Lägenhetsnumret står på ditt hyreskontrakt.
  • Du måste teckna en egen hemförsäkring.
  • Du har ett eget hyreskontrakt för din bostad med fastighetsägaren, men du hyr genom förvaltningen för Vård & Omsorg. När du har fått en bostad, informerar kommunen fastighetsägaren om ditt inflyttningsdatum. Vi skickar sedan kontraktet hem till antingen din nuvarande adress eller till din nya lägenhet på boendet.
  • Lägenheten bör vara möblerad utifrån ditt omvårdnadsbehov men också med hänsyn till personalens arbetsmiljö. Det handlar till exempel om att minska risken för att snubbla på mattor och sladdar. Tänk också på att ha en god belysning i lägenheten. Vi kan hjälpa dig med detta när du flyttar in.
  • Du använder dina privata kläder. Om personalen ansvarar för tvätten ska kläderna och ditt linne tåla maskintvätt 40 grader, och vara märkta med ditt namn. Du kan till exempel märka kläderna med en textilpenna eller med en etikett. Samtliga kläder och linnen ska vara synligt märkta med ditt namn redan när du flyttar in.
  • Boendet tvättar inte kläder eller övriga textilier som kräver specialtvätt, som till exempel ull eller siden.
  • Du kan få hjälp med städning av din lägenhet, men i sådana fall ska det ingå i ditt biståndsbeslut.
  • Du ansvarar själv för dina värdesaker och eventuella kontanter som du förvarar i din lägenhet. I de fall som du behöver hjälp med din ekonomi, vill vi att dina anhöriga hjälper dig med det. Du kan också ansöka om god man.

Säg upp hyreskontraktet

Kontakta enhetschefen på boendet för att säga upp lägenheten. Uppsägningstiden är en månad. Du ansvarar själv för flyttstädning och att lämna tillbaka nycklarna till administratören eller enhetschefen på boendet.