Din beredskap vid samhällsstörningar

Du kan vara förberedd på en kris eller samhällsstörning. Packa till exempel en krislåda med sådant som är bra att ha hemma. Nedan listar vi det viktigaste att tänka på vid en krishändelse. Under varje rubrik finns en länk till dinsäkerhet.se där mer information och en längre checklista finns.

Elavbrott

Vi är ofta beroende av el för att vardagen ska fungera. Vid en kris kan det bli elavbrott och då är det viktigt att du är förberedd.

Vatten

Bra att tänka på är att ha vattendunkar hemma - gärna med tappmöljlighet. Om vattnet inte fungerar eller det uppstår vattenbrist kan kommunen t.ex. ställa ut vattentankar där du kan gå och fylla dina vattendunkar.

Checklista för vatten

Värme

Om din bostad förlorar värmen kan det bli kallt. Det behöver inte bli särskilt kallt för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre.

Tänk på att ha alternativa värmekällor hemma (t.ex. gasolvärmare med bränsle), ha varma, oömma kläder (gärna i ull) och täta fönster och dörrar så att du sparar värme.

Checklista för värme

Mat

Om mataffärerna inte får sina leveranser, tar maten på hyllorna snabbt slut. Ha därför gärna ett matförråd som är avsett för krishändelse. Ha också ett campingkök eller liknande så du kan värma mat utan el.

Vid ett elavbrott kan du inte heller betala med kort i affären - tänk på att ha kontanter.

Checklista för mat

Kommunikation

Om kommunikationer bryts och du inte längre kan ringa, koppla upp dig på nätet eller se på TV är det viktigt att du kan både kommunicera med andra och ta del av information från samhället. Bra att ha är en radio som går på batteri, papperslista med telefonnummer till anhöriga och powerbank till telefonen. Kom också ihåg att det går att lyssna på radion i bilen.

Checklista för kommunikation