Riktlinjer

När vi lagar ditt barns måltider följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer Bra mat i förskolan.

Måltiderna i förskolan serveras jämnt fördelade över dagen för att barnen ska tillgodogöra sig näringen på bästa sätt och vara lagom hungriga när det är dags att äta. De minsta barnen kan behöva ett extra mål som till exempel frukt.

Tallriksmodellen

En näringsmässigt bra lunch har god balans mellan olika sorters mat. Vi använder oss av tallriksmodellen, där maten delas in i tre grupper:

  1. Mat som är rik på kolhydrater: potatis, ris, pasta och bröd.
  2. Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.
  3. Mat som är rik på proteiner: kött, fisk, ägg, baljväxter och mjölkprodukter.

Hälsosam mat

I Kungsbacka kommun jobbar vi för att främja hälsosamma matvanor. Därför följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer Bra mat i förskolan

Detta innebär att vi anpassar måltiderna på följande sätt:

  • Vi serverar inte glass på fredagar i förskolan.
  • Vi är restriktiva med servering av söta produkter. Vi serverar inte smaksatta mjölk-, fil- eller yoghurt-produkter. Inte heller saft, läsk eller sötade måltidsdrycker. Sylt ingår naturligtvis som tillbehör till exempelvis pannkakor och blodpudding.
  • Mellanmjölk serveras som måltidsdryck på förskolor och skolor, enligt beslut som nämnden för Förskola & Grundskola tagit.
  • Vi serverar mager ost och magra charkprodukter.
  • Vi använder vanligt 80-procentigt bordsmargarin.
  • Vi har måttligt med salt i måltider och produkter.

Aldrig nötter eller skaldjur

Vi serverar aldrig jordnötter, nötter, mandel, sesamfrön eller skaldjur på grund av allergirisken.