Jobbiga beslut i fokus på Frukostklubben

Det är jobbigt att fatta beslut. Så varför lägger vi mer tid på val av elleverantör än partner? Risk- och beslutsexperten Ari Riabacke satte fingret på vilka primala och mänskliga faktorer som spelar roll i beslutsprocessen på sin föreläsning för Frukostklubben på Kungsbacka teater.

Salongen var i det närmaste fullsatt av lokala företagare och företrädare för Kungsbacka kommun. Säsongsavslutningen av den populära Frukostklubben gjorde nämligen gemensam sak med Ledarskapskafét som riktar sig till kommunens chefer. Nu fick deltagarna chans att frukostmingla i Kungsbacka teaters foajé där det bjöds på fika, utställning med lokala företagare och musikunderhållning.

Människan viktigast

Dragplåstret denna torsdagmorgon var Ari Riabacke, fil. dr. i risk- och beslutsanalys, som på sjungande östgötska talade om vad som ligger bakom vårt beslutsfattande.

- Varför investerar vi miljarder i teknik när det dyrbaraste vi har är humankapitalet – våra medarbetare? Frågade han den stora församlingen.

Svaret är att teknik är konkret, medan människan är gåtfull och oförutsägbar.

- Investerar vi i teknik, så vet vi vad vi får. Men det kan ju vara osäkert att investera i människor, de kan ju söka sig till nya jobb. Eller ännu värre – vi investerar inte i dem och de är kvar i företaget. På så sätt utvecklas varken de eller företaget.

Informationsknarkare

Inför varje beslut, kräver vi både hängslen och livrem. Vi vill ha mycket information om prognoser om vad beslutet får för konsekvenser.

- Vi blir informationsknarkare, konstaterar Ari Riabacke. Vi får dopaminkickar av att veta mer. Vi nås av så otroligt mycket information som vi inte kan processa, för vår hjärna – den är fortfarande kvar på stenåldern. Den har inte utvecklats i takt med tekniken.

Fyra tips

Så vad är det viktigaste i beslutsprocessen? Ari Riabacke ger fyra konkreta tips:

- Prioritera vad som är de viktigaste besluten på kort och lång sikt. Av all information vi har, är hälften så mycket dubbelt så bra. Kom ihåg att känslan är snabbare än tanken och beslutet måste kännas rätt. Men ha mod och våga fatta beslut, för ett huvud fullt av feghet är tomt på drömmar.


Kungsbacka frukostklubb är ett samarbete mellan Kungsbacka kommuns näringslivsenhet, Företagarna i Kungsbacka och Kungsbacka Innerstads AB.

Kontakta gärna