Kulturstipendier för design och foto

I år går stipendierna till Kungsbackaungdomarna Amandah Andersson, modedesigner och Béatrice Posner, fotograf.

Varje år delar nämnden för Kultur & Turism i Kungsbacka ut två kulturstipendier till kulturellt utövande ungdomar. Summan är 6 000 kronor vardera och ges inom kulturområdena, musik, teater, dans, konsthantverk, fotokonst, skrivande, film och design. De som söker ska vara under 26 år och född och eller bosatt i Kungsbacka kommun. Tanken är att stipendiet ska uppmuntra ungdomar som utbildar och vidareutvecklar sig inom något av de konstnärliga områdena. I år är en designer och en fotograf som premieras.

Amandah Andersson, modedesigner

Amandah är 25 år och började studera design på Drottning Blankas gymnasium. Därefter har hon studerat på Stenebyskolan - både form, design och mode, och senast på Beckmans College of Design. Hon har redan gjort ett flertal egna kollektioner samt scenkläder. Amandah har blivit utvald att representera Sverige i den internationella modetävlingen Eco Chic Design Award, som har fokus på hållbara lösningar inom modeindustrin. Här ska hon tävla med totalt sex olika outfits.

Juryns motivering 

Modedesignern Amandah Andersson visar prov på ett säreget uttryck med en stark känsla för färg, form och material i sina kollektioner  Juryn uppskattar att Amandah ger sig i kast med komplexa frågor som hållbarhet och miljötänk inom modeindustrin och är glad att få tilldela henne Kungsbacka kommuns kulturstipendium för ungdomar 2014. 

Béatrice Posner, fotokonst

Béatrice är 21 år och har fotograferat sedan hon var 12 år gammal. Hon har studerat fotografi/fotografisk bild och Grafisk kommunikation på Ljud- och bildskolan i Kungsbacka, men mycket har hon lärt sig på egen hand. Kameran är, som hon själv beskriver den, hennes tredje hand och tredje öga. Nästa höst ska hon åka till London för att gå en avancerad fotokurs. Hennes huvudsakliga genre inom fotokonst är porträtt, både naturtrogna porträtt och även surrealistiska bilder med fokusering på skräck. Hon fotograferar även en del djur och natur.

Juryns motivering

Béatrice Posner tilldelas Kungsbacka kommuns kulturstipendium för ungdomar 2014 som en uppmuntran till fortsatt utveckling inom fotokonst.  Béatrices kompositioner är spännande och ibland dramatiska i balansen mellan ljus och mörker. Med inlevelseförmåga skapar hon en närvaro i bilden där personliga berättelser kan ta plats.

Juryn delar ut

Juryn består av representanter från kulturnämnden och yrkesverksamma inom aktuella kulturområden från förvaltningen för Kultur & Turism samt Kulturskolan. 
Utdelningen sker vid nästa nämndmöte 17 december.


Kontakta gärna