Om vår attraktiva region på Frukostklubben

Till vårens andra frukostklubb var Patrik Andersson, VD för Business Region Göteborg, inbjuden för att prata om företagandet i Göteborgsregionen.

- För åtta, nio år sedan var jag här, precis i de här lokalerna, när den här biografen nyinvigdes. Om jag inte minns fel var man tidigt ut med den digitala tekniken här, inledde Patrik Andersson, som då arbetade i Kungsbacka, men nu alltså är verksam i Göteborg. Som VD för Business Region Göteborg har han regionens företagande på sitt bord.

Fler jobb och hållbar tillväxt

- BRG jobbar för att skapa fler jobb och en hållbar tillväxt. I vår kärnverksamhet har vi företagsutveckling, kluster- och branschutveckling och etablering och investering. Tillsammans med Kungsbacka gör vi till exempel entreprenörskolan och jag vet att många företag härifrån är involverade i tillväxtprogrammet Expedition Framåt. Det är en aktivitet jag starkt vill rekommendera, sa Andersson.

Marknadsför regionen

- Vet ni att det finns runt 2400 utländska företag i Göteborgsregionen? Vi arbetar ständigt med att marknadsföra vår del av Sverige och ibland lyckas vi och ibland inte. Konkurrensen är stenhård. Det som talar till vår fördel är att regionen är attraktiv på en mängd punkter, bland annat som boendeort. Mot oss talar att vi är relativt små, och att utbudet på arbetskraft därför inte är lika stort som i andra stora expansiva regioner.

- Det som är avgörande framöver är infrastrukturen. Det västsvenska paketet är fruktansvärt viktigt, betonade Patrik Andersson. Jag ger mig inte in i diskussionen om var tunnlar ska komma upp eller om huruvida betalstationer är felplacerade. Men en rejäl satsning på infrastrukturen är helt nödvändig för att vi som region inte ska halka efter.

Fullsatt

Närmare 120 personer hade kommit till Facklan för att lyssna och för att mingla, och ett stort intresse finns helt klart för regionens utveckling. Patrik Andersson fick ta emot frågor om hur man arbetar med energi och om var miljöfrågorna hamnar när man arbetar med tillväxt.

- Vi tror på utveckling av kollektivtrafiken, både när det gäller dess tillgänglighet och hur den drivs. Redan idag rullar en stomlinjebuss i Göteborg som drivs med en hybridmotor på prov. Framöver tror vi att fler kommer åka kollektivt och att trafiken i större utsträckning drivs med el.

Stylt Trampoli

Nästa frukostklubb, den 10 april, kommer Erik Nissen Johansen från designbyrån Stylt Trampoli till Facklan. Han kommer att prata om hur man bygger identiteter, om storytelling och om att våga sticka ut. Välkommen! 

Kontakta gärna