Vi har flest företagare i Halland

Vi är allt fler som väljer att starta eget eller engagera oss i ett företag i Kungsbacka kommun. Nästan var femte kommuninvånare är engagerad och det är flest i länet. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.

Svenskt Näringsliv undersöker varje år hur mycket företagsamheten har vuxit runt om i landet. Som företagsam räknas en person som har F-skattesedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag och/eller är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Var tionde är kvinna

Av oss som bor i Kungsbacka kommun räknas 17,7 procent av befolkningen, eller nästan var femte kommuninvånare, som företagsam. Det innebär att vi har flest företagsamma i Halland sett till antal kommuninvånare. Mer än var tionde person av dessa, eller 10,8 procent, som räknas som företagsam är kvinna.

Flest nystartare

Vi är också den kommun i länet där flest personer väljer att antingen starta eget företag eller ta ansvar för ett företag. Dessa kallar Svenskt Näringsliv för nyföretagsamma. Här har 790 personer tagit ansvar för ett företag under 2014.

Kungsbacka lockar flest

Det är också många företagare som väljer att flytta till Kungsbacka kommun. Av de halländska kommunerna är det Kungsbacka kommun som lockar flest företagare. 237 personer med ansvar för ett företag flyttade hit. Halmstad lockar näst flest med 131 inflyttade företagare.

Fler yngre blir företagsamma

När det kommer till ålder på dem som räknas som företagsamma, blir vi allt fler som är mellan 16 och 35 år gamla. Generellt i Sverige är det de som är 64 år eller äldre som blir företagsamma, men i Kungsbacka kommun växer den yngre andelen, medan det inte är lika många äldre som går in i företagsvärlden jämfört med resten av landet.

Undersökningen baseras på siffror från 2014 och mäter företagsamma människor, inte registrerade företag.Uppgifterna hämtas från UC AB och presenteras av Svenskt Näringsliv.

Klicka här för att läsa Svenskt Näringslivs rapport.

Kontakta gärna

Näringslivschef Elinor Filipsson
0300-83 44 89
elinor.filipsson@kungsbacka.se 

Näringslivsstrateg Carin Ternön
0300-83 42 28
carin.ternon@kungsbacka.se