Frukostklubb om digitaliseringens utmaningar

Vad innebär digitalisering och hur kan vi hantera dess möjligheter och konsekvenser? Om det berättade Christian Sandström på april månads Frukostklubb på Filmhuset Facklan i Kungsbacka.

Christian Sandström är docent vid avdelningen Innovationsteknik på Chalmers. Han har forskat om hur teknikskiften och digitalisering påverkar företag, bland annat om hur Kodak hanterade övergången till digital fotografi.

– Att Kodak inte gjorde någonting, eller att de var för sent ute är egentligen en myt. Redan i mitten av 70-talet tog de fram en första digitalkamera. Det de misslyckades med var att styra om sin affärsverksamhet. De hade inte kraft och förmåga att ta tillvara sina innovationer, de hade helt enkelt fullt upp med att hantera enorma nedskärningar, sa Sandström.

Bubblor blir en del av vardagen i den digitala världen

Hur ska då företag hantera de snabba förändringarna i omvärlden?

– Man behöver vara medveten om att bubblor uppstår hela tiden. Och man måste kunna ställa om, för att haka på eller skapa nya marknader. De som lyckas bäst idag är de som kan skapa något nytt utifrån befintliga tillgångar – de som kan omvandla sin existerande kompetens.

– Titta på Kodaks konkurrent Fujifilm som började producera skönhetsprodukter. De lyckades hitta likheter i framställningen av kamerafilm och smink. De kunde använda sin befintliga kompetens inom ytkemi, men skapa helt nya produkter.

Nästa Frukostklubb

Den 7:e maj kommer Per Arnevall från Svenska Mässan till Frukostklubben. Han kommer berätta om värdskap och bemötande. Välkommen!

Anmäl dig här

Kontakta gärna