Frukostklubb om värdskap i världsklass

Hur agerar bartendern när någon vill ha sju stora stark och en stor lättöl? På frukostklubben i maj berättade Per Arnevall mer om hur man kan arbeta med att skapa ett värdskap i världsklass.

Per Arnevall är före detta personaldirektör på Svenska mässan och numera föreläsare på Värdskapet Sverige. På Svenska mässan drev han arbetet med att öka medarbetarnas delaktighet och att skapa ett värdskap i världsklass.

- Värdskap är nödvändigt och lönsamt oavsett vilken bransch man jobbar inom, det handlar om att få kunderna att komma tillbaka. Jag brukar tänka att medarbetarna står på scenen varje dag när de möter kunder. Varje möte är nytt och det kräver ett värdskap i världsklass, säger Per Arnevall.

Förankring viktigast

Svenska mässan och Per Arnevall har arbetat med värdskap i drygt tio år. Per Arnevall berättar att förankringen och att få människor att leva värdskapet är det viktigaste för att lyckas.

- Och för att nå dit krävs egentligen fyra saker. En vilja från ledningen, en huvudansvarig för arbetet, att man involverar många personer från alla nivåer i organisationen och en uthållighet och en vilja att investera.

Jonas Håkansson, en av besökarna och vd för Aranäs, tyckte att det var en givande föreläsning.

- Värdskapet är nyckeln till framgång, vi jobbar redan med detta i och med vår devis om personligt engagemang, men kanske inte så här målinriktat.

Utbildning i värdskap

Föreläsningen var också en del i en utbildning i värdskap med ett 15-tal deltagare som kommunen arrangerat under våren.

- Värdskap handlar mycket om bemötande och det är jätteviktigt, oavsett vilken bransch man arbetar inom. I början av juni kommer vi också att utbilda tjänstemän i kommunen som kommer i kontakt med företag i detta, säger kommunens näringslivschef Elinor Filipsson.

Men hur var det då med det där med att beställa en stor lättöl? För Svenska mässans del är det inget alternativ att säga att lättöl bara finns i 33 cl-flaskor. Bartendern löser det.

- Då kommer kunderna tillbaka, säger Per Arnevall.

Nästa frukostklubb

Det här var sista Frukostklubben för våren. Höstens program kommer att publiceras här på kungsbacka.se och på www.kungsbackafrukostklubb.se när det är spikat.

Kontakta gärna