Frukostklubben: med fokus på unga och företagsamhet

Under Frukostklubben i torsdags var temat Ung Företagsamhet (UF). Vd:n Cecilia Nykvist var på plats och visade hur UF är med och stärker företagandet i Sverige och varför UF är viktigt för företagare i Kungsbacka.

Elever lär sig att driva företag – på riktigt!

Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. UF ger ungdomar en unik inblick i vad det innebär att driva företag. Under ett läsår driver elever sitt eget företag och är med om företagets hela livscykel. De lär sig inköp, de säljer, gör bokslut, skriver årsrapport och slutligen avvecklar de företaget.

- Drygt 330 000 elever har drivit UF-företag sedan starten 1980. Före detta UF-företagare startar oftare eget företag, tjänar bättre, har lägre arbetslöshet och har större förståelse för företagandets villkor. UF är lärande i entreprenörskap som ger effekt, säger Cecilia Nykvist.

Det finns även andra viktiga fördelar med UF. Eleverna vågar mer efter sitt år med UF, de får ökat självförtroende och erfarenhet av att arbeta på riktigt.

Många stöttar UF som partnerföretag

Det finns flera sätt för företagare att vara med och delta i Ung Företagsamhets verksamhet. Många företag väljer att stödja UF finansiellt genom att bli partnerföretag. Det är ofta bara början. Snart upptäcker de att det är både roligt och givande att ha ett mer aktivt samarbete med UF. Det kan handla om allt från att engagera sig i ett specifikt projekt med en skolklass, att sitta med i en UF-jury i en av alla de tävlingar som UF arrangerar eller att bli rådgivare till ett UF-företag.

- Att vara rådgivare åt ett UF-företag är det roligaste man kan vara. Ofta stannar rådgivare kvar även efter UF-året som mentorer och då har man skapat en långvarig relation som gynnar både företaget och eleverna, säger Nykvist.

Johan Bolander, marknadskoordinator vid Macforum, berättade att de valt att engagera sig i ett projekt med Varlaskolan för det hjälper Macforum att bättre förstå hur högstadieelever ser på framtidens teknik. Det är oerhört inspirerande och spännande berättade Johan.

Allt från biltvätt till skoldisco

Under hösten har flera UF-företag startat i Kungsbacka med många innovativa idéer. LättTvätt UF höjer biltvätt till nya höjder genom att erbjuda hämtning av bilen med leverans tillbaks till kundens hem. Eleverna berättar att de har träffat mycket nytt folk och tycker att det är jätteroligt att göra något praktiskt. Deras rådgivare på Mekonomen har hjälpt dem att bli bättre på själva biltvättningen och en annan rådgivare har lärt dem lite om bokföring.

Skoldisco UF arrangerar disco för lågstadiet i skolans lokaler. Samtidigt som barnen får dansa och ha kul säljer Skoldisco UF snacks som ger en bra extrainkomst. Eleverna tycker att det har varit lärorikt att ta ansvar och samarbeta. Responsen har varit förväntansfull och de räknar med att arrangera flera discon under sitt UF-år.

UF ska växa i Halland

UF:s regionchef i Halland, Ida Thorén Olsson, berättade att i Kungsbacka är det just nu 213 UF-elever. Det motsvarar 22 procent av alla gymnasieungdomar. Det är en mindre andel jämfört med övriga Hallandskommuner. Ida konstaterade att Kungsbacka kan mer än så! De två UF-lärarna som var på plats uppmanade andra att inte tveka inför uppdraget. Det är ett viktigt och väldigt givande och inte minst ett roligt uppdrag att vara UF-lärare.

- Man får lära känna eleverna på ett helt annat sätt och vara med och se hur snabbt de utvecklas genom sitt företag, säger Ingvar Andersson, UF-lärare på fordonsprogrammet på Elof Lindälvs gymnasium.

Vill du veta mer om vad det innebär att blir partnerföretag till Ung Företagsamhet?

Ta gärna kontakt med UF:s regionchef i Halland: Ida Thorén Olsson, 0708-633 430, ida.thoren@ungforetagsamhet.se eller Frida Svensson, utvecklingsledare för Made by Kungsbacka: 0700-81 53 07, frida.svensson@kungsbacka.se