Panelsamtal om det företagsamma Kungsbacka på frukostklubben

Hur ser förutsättningarna ut för att driva företag i Kungsbacka? På frukostklubben i mars diskuterades Svenskt Näringslivs årliga undersökning om kommuners företagsamhet.

Svenskt Näringsliv mäter varje år hur många som blir företagare i Sveriges kommuner. Resultatet presenteras som ett mått på företagsamheten. Ökar eller minskar företagsamheten? Vilka grupper tillkommer och vilka lämnar företagandet och hur står det till med nyföretagsamheten?

På temat Hur företagsamma är vi i Kungsbacka? ledde Charlotte Schéle diskussioner på mars månads frukostklubb. Kungsbacka har en hög andel företagare både jämfört i regionen och med riket. Men hur behåller man ett gott företagsklimat, och vad är det som avgör om förutsättningarna är goda?

Panel med lokala företagare

För att få fart på diskussionerna fanns en panel på plats bestående av lokala företagsprofiler. En av deltagarna var Aziz Acar som bland annat driver Restaurang Ester.

– Jag tycker att Kungsbacka är en fantastisk stad att driva verksamhet i. Här finns kreativitet, vi har nära till Göteborg, och folk är mycket ute och rör på sig. 

Fredrik Hansson är centerpartistiskt kommunalråd. Han fick frågan om vad man gör från politiskt håll för att främja företagandet i staden.

– Vi är tydliga i de prioriterade målen och i direktiv med att Kungsbacka ska var känd som en företagsvänlig kommun. Bemötande och attityder är viktiga delar i det arbetet.

De unga och företagsamheten

Ung Företagsamhet är en obunden organisation som arbetar för att ge barn och unga möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet och företagsamhet. Ida Thorén är regionansvarig i Halland och skickade med ett tydligt budskap.

– Ni som är företagare – se till att komma ut och berätta om era erfarenheter för unga på skolor. Vi ser att det är så oerhört nyttigt att träna på sitt entreprenöriella förhållningssätt. Oavsett om du senare ska bli företagare eller kommer vara anställd.

Bostadsbyggandet har bidragit till företagandet

Elinor Filipsson som är näringslivschef i kommunen drog paralleller mellan bostadsbyggandet och nyföretagandet.

– Vi har haft en politik som har gjort det möjligt att bygga mycket bostäder och det finns en koppling mellan inflyttning och nyföretagandet. Och det är intressant, inte minst med tanke på att det är företag i tillväxtfas som är mest benägna att anställa. Det är en av anledningarna till att nyföretagandet är så viktigt.

Nästa Frukostklubb om platsers attraktionskraft

Den 21 april äger nästa frukostklubb rum. Då kommer Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, prata om den kreativa klassen och städer där de vill bo. Hur ser Kungsbackas attraktionskraft ut?

Anmäl dig på www.kungsbackafrukostklubb.se

Kontakta gärna