Företagare i centrum på Frukostklubben

Sveriges företagare ska visa vägen. – Du är en problemlösare som skapar jobben! Och den digitala tekniken hjälper till. Det var budskapet från Günther Mårder, vd för Företagarna, när han talade på säsongens sista Frukostklubb.

Många egenföretagare satt i publiken denna morgon när Günther Mårder monterade sin telefon och startade en livesändning. För han lever som han lär, Företagarnas vd. Den digitala kommunikationen är han flitig användare av.  I #företagspodden svarar han på frågor från medlemmarna och i den egna filmkanalen på YouTube visas inspirationsfilmer, där framgångsrika företag delar med sig om hur de lyckats. Nyligen lanserade Företagarna även ett digitalt affärsnätverk. Det fungerar som ett slags affärstorg, med möjlighet till egen profilsida.

- Det är viktigt att förstå den digitala världen annars riskerar man att tappa kunder, de söker sig allt oftare bara till Internet för hitta leverantör.

Sverige behöver fler framgångsrika företag

För att förstå vad som händer nu, måste vi titta tillbaka, menade Günther. Sverige gick från att vara ett fattigt land där svenskarna i mitten på artonhundratalet gav sig av för att skapa ett bättre liv, till idag när vi istället tar emot andra som vill göra samma sak. Storföretag som Stora Enso, SKF, Ericsson, Volvo, Tetra Pak, ABB växte och bidrog till Sveriges välstånd. Men idag står BNP per capita still och klyftorna i samhället ökar, både inkomstmässigt och kunskapsmässigt. Fler jobb behövs. Det finns 1,2 miljoner företag i Sverige, hur många behövs egentligen för att skapa fler jobb? 

– Det behövs inte fler företag, svarade Günther. Sverige behöver fler framgångsrika företag. För att kunna leva på sitt företag måste man ha en omsättning på minst 400 000 kr. Om man dessutom har ett positivt resultat, kanske man vågar ta det största steget för alla ensamföretagare – att anställa sin första medarbetare.  Granskar vi hur den gruppen företag växer och försöker underlätta för dem, då kan det göra skillnad. 

Och 2030, är det bättre då? Tja, ett Sverige i bättre skick, det är min förhoppning, men det hänger på er om vi ska lyckas, avslutade Günther Mårder med tydlig adress till alla företagare i publiken.

Frukostklubben önskar nu alla skön sommar och återkommer till hösten.

Kontakta gärna

Kontakta gärna