Rum för alla sinnen

I Åhusets sinnesrum får personer med funktionsnedsättning hjälp att varva ner, kommunicera eller på annat sätt aktivera sina sinnen. Isabelle, som bor på Kollagårdens gruppboende, kommer hit minst en gång i veckan för att få en avslappnande och skön stund.

Klockan är 11 på förmiddagen och Isabelle Johansson och Malin Tillander är på väg den korta promenaden mellan gruppbostaden Kollagården och Åhuset. Det är dags för Isabelle att få veckans stund i ett av Kungsbacka kommuns sinnesrum.

På Åhuset, som drivs av daglig verksamhet inom Kungsbacka kommun, finns fem olika sinnesrum. De kan anpassas efter person, behov och dagsform. Med hjälp av ljud, ljus och olika former av beröring skapar personal och deltagare tillsammans den stimulans som behövs.

Avslappning i vardagen

Isabelle har en förvärvad hjärnskada. Hon, liksom de flesta andra på Kollagården, har svårt att prata, är hjärntrött och har svårt att orka med intryck. Att få komma till Åhusets sinnesrum för avslappning och lugn är en av få aktiviteter som hon klarar av. 

- Det ger en lagom stimulans och ett avbrott i vardagen, säger Malin Tillander som är stödassistent på Kollagården.

Idag är Isabelle och Malin i Vita rummet. Där finns bland annat en musiksäng och bolltäcke som ger en lätt beröring och stimulans i muskler och leder. Malin hjälper Isabelle att lägga sig bekvämt i sängen. Hon stoppar om henne med bolltäcket och sveper ljusslingorna runt Isabelles ansikte så att det ger ett behagligt sken. Till sist sätter Malin på lugn musik.

- Vi är här i en halvtimme. Vi sitter tillsammans och bara är. Jag ändrar ljud och ljus allt efter Isabelles behov, säger Malin.

Efter individens behov

Sinnesrummen är i första hand till för deltagare inom daglig verksamhet, men de tider som inte utnyttjas kan bokas av kommunens andra verksamheter som riktar sig till personer med funktionsnedsättning. Före första besöket får man komma på en introduktion. 

- Hela grundtanken med sinnesrummen är att de ska anpassas efter individens behov. Därför träffar vi alltid den som ska komma och använda rummet och personal först, för att tillsammans titta på hur rummet bäst kan användas för honom eller henne, säger Ann-Marie Henningsson, stödassistent på Åhuset.

Läs mer om sinnesrummen i broschyren längre ned på sidan. Här kan du också läsa mer om daglig verksamhet i Kungsbacka kommun.