Bytardagen 7 oktober

Varför slänga när du kan byta bort? Nu på lördag 7 oktober är det bytardag på återvinningscentralerna. Då kan du lämna saker du inte längre vill ha och ta med dig något annat hem.

– Det handlar om att ge saker en längre livscykel. Till slut måste det slängas, men använder vi det längre sparar vi både miljön och pengar, säger Jan Falebjörk, som arbetar med återvinningsfrågor i Kungsbacka kommun. 

Lämna något och ta med något

Det händer aldrig annars, men på Bytardagen är det tillåtet att ta med sig saker hem från kommunens återvinningscentraler. Den 7 oktober klockan 10-14 finns uppställda bord där du kan lämna sådant du tror att någon annan skulle kunna ha användning för. Det kan vara kläder, leksaker, byggmaterial, möbler eller verktyg. En tumregel är att du får ta med dig lika många saker du som lämnar.

Många vill återanvända

På återvinningscentralerna i Barnamossen, Klovsten och Åsa, finns alltid valet att slänga eller lämna till återanvändning. Kungsbacka kommun samarbetar med Emmaus, Human Bridge och Återbruket, som har containrar på plats.

– Vi ser att nio av tio personer vill återanvända. Men mycket som slängs på återvinningscentralerna är jättefint och knappt använt, en del har i princip prislappen kvar. Det är nog lätt att tänka att det som är skräp för mig, det vill ingen annan heller ha, säger Jan Falebjörk. 

Överskottet hjälper andra

Han uppmanar till att ta en extra funderare vid större utrensningar hemma. Det som blir över vid Bytardagens slut, kommer att lämnas till de olika återbruks- eller biståndsorganisationerna på plats.

Bytardagen är en del av kampanjen Räkna till 10, som syftar till att minska skräpet i hela Göteborgsregionen. Hur? Genom att tänka till och räkna till 10, innan vi köper eller slänger något i onödan.

Kontakta gärna

Jan Falebjörk
0300-83 88 93
jan.falebjork@kungsbacka.se