Frukostklubb med fokus på årsredovisning

En årsredovisning är väl bara en sammanställning med trista siffror? Inget kunde vara mer fel, visade redovisningsexperten Katarina Eklund på BDO Kungsbacka under näringslivsenhetens Frukostklubb.

- Det handlar om att förstå sina siffror istället för att se årsredovisningen som något nödvändigt och lagstadgat. Att kunna dra nytta av den både för att strukturera upp sin verksamhet för sig själv och för att marknadsföra sig, menar Katarina Eklund.

Frukostklubben är ett av många tillfällen som det lokala näringslivet i Kungsbacka kan träffas och knyta kontakter. Det är näringslivsenheten på Kungsbacka kommun arrangerar Frukostklubben med olika partners, denna gången tillsammans med BDO Kungsbacka. Kunniga föreläsare delar med sig av matnyttiga tips.

Kassaflödesanalys

Katarina Eklunds råd till publiken på filmhuset Facklan var bland annat att sälja in bolaget i förvaltningsberättelsen genom att tydligt beskriva vad man gör, välja nyckeltal som visar det viktigaste i bolaget och att lyfta fram och analysera sin kassaflödesanalys.

Hon fick medhåll av Mats Rollof, chef för Handelsbanken som berättade hur han använder ett företags årsredovisning:

- Framförallt tittar jag på kassaflödesanalysen för att bedöma företagets återbetalningsmöjligheter vid ett lån. Men genom att titta på hela årsredovisningen kan man även ta en diskussion om nya affärsupplägg som kan gynna företaget och så är det en intressant ingång när jag möter nystartade bolag.

Mats Enegren på Almi Invest hade en annan ingång:

- För oss som investerar i onoterade tillväxtföretag är affärsplanen viktigast, men årsredovisningar är bra för att kartlägga konkurrensen i en bransch.

Nästa frukostklubb 9 november

Frukostträffen avslutades med en frågestund efter att åhörarna njutit av god frukost från Watson och lyssnat på föreläsningen.

Nästa Frukostklubb är den 9 november då entreprenören Poyan Karimibabak, en av grundarna till den framgångsrika rekryterings- och employer brandingbyrån Oddwork, talar med rubriken ”Så rekryterar du branschens bästa medarbetare”. Då står Bröd & Bakverk för frukosten.

Läs mer och anmäl dig här

Tidigare frukostklubbar 

Kontakta gärna