Rätt hantering av sushiris i Kungsbacka

Miljö & Hälsoskydd har under september 2017 kontrollerat tio livsmedelsverksamheter som serverar sushi. Våra pH-mätningar i Kungsbacka kommun visade att sushiriset i samtliga fall hade ett godkänt pH-värde.

I samband med inspektionerna genomförde vi pH-mätningar av sushiris samt kontroller av verksamheternas rutiner, hygien och kunskapsgrad.

Viktigt med rätt recept och fungerande rutiner

Med hjälp av ny utrustning mätte vi pH-värdet i sushiris. Tillräckligt lågt pH-värde är viktigt då sushiris ofta förvaras i rumstemperatur. För att säkerställa att det inte blir en tillväxt av sjukdomsframkallande bakterier måste riset hålla en pH på max 4,5 eller lägre. Detta gör restaurangerna genom beprövad receptur av risvinäger och socker.  Ett felaktigt recept, eller att receptet inte följs, kan leda till matförgiftning.

Kontrollerna och pH-mätningarna på Kungsbackas sushirestauranger visade att verksamheternas rutiner, hygien och kunskap var fullgod och att recepturerna fungerar samt att restaurangernas sushiris hade ett pH-värde lägre än 4,5, vilket är godkänt.

Kontakta gärna:

Marianne Löfgren
0300-834688
marianne.lofgren@kungsbacka.se