Träna talet med bilder

Varje vecka träffas Eero, Lars-Erik och Tommy hos Studieförbundet Vuxenskolan för att träna på att tala, läsa och skriva. Alla tre har afasi efter en stroke. I måndags hade de möte på Fyrens bibliotek i Kungsbacka för att få lite tips på bra böcker och annat.

Tillsammans med cirkelledaren Marie Hellström från Studieförbundet Vuxenskolan är de på Fyrens bibliotek för att prata med Lena Tellefsen, som är bibliotekarie på Fyrens bibliotek och arbetar med Boken kommer – en biblioteksservice för de som av hälsoskäl eller på grund av funktionsnedsättning har svårt att ta sig till något av biblioteken i Kungsbacka.

Förra mötet med Lena var för ett år sedan och då presenterade hon olika hjälpmedel för att läsa och lyssna på böcker. Alla tre fick hjälp att installera appen Legimus i sin läsplatta eller mobil.

- Du måste ha ett konto för nedladdning för att kunna logga in, kontot får du på ditt bibliotek. När du har ett konto är det gratis att ladda ner talböcker, berättar Lena.

En bild säger mer än tusen ord

Idag har Lena plockat fram böcker med mycket bilder för att använda som inspiration då gruppen har samtalsträning. Här finns vackra fotoböcker med olika sporter, natur, geografi och kokböcker.

Lars-Erik fastnar direkt för en bok med bilder från ”Världens bästa resor”, Eero bläddrar i boken om ABBA och Tommy tittar i ”Upplev Sveriges historia”.

Lena har också tagit fram några böcker som blivit film, exempelvis boken ”En oväntad vänskap” av Philippe Pozzo di Borgo.

- Denna bok finns som lättläst och att först se filmen och sedan läsa boken kan vara ett bra sätt att träna läsning, säger Lena.

Och att läsa serietidningar är bra för att träna läsförståelse. Idag finns ett flertal tecknade böcker på lättläst svenska, bland annat Arthur Conan Doyles klassiker om Sherlock Holmes.

Appar underlättar

Biblio är en helt ny app som gör det enkelt att lyssna på ljudböcker med bra ljud. I appen kan låntagaren söka, utforska, låna och lyssna på ljudböcker – både när du är påkopplad mot internet och nerkopplad. Med det vanliga lånekortsnumret får du tillgång till bibliotekets hela ljudbokssortiment.

Appen finns tillgänglig att ladda hem i App Store och Google Play och den fungerar både för iOS och Android-enheter.

Att lyssna på tidningen

En annan nyhet är appen Akila. Med Akila kan du läsa och lyssna på din dagstidning i ett läsvänligt format med telefon eller surfplatta. Akila är utgiven av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM och lanseras i höst.

- Jag fick en visning av appen på bokmässan i Göteborg i höstas och en stor fördel är att man kan följa med i texten samtidigt som den blir uppläst och dessutom kan du se bilderna så att du får en känsla av att bläddra i tidningen. Det blir en helt annan förståelse och läskänsla. Akila kommer att bli ett jättebra hjälpmedel för alla som ha problem med att läsa, menar Lena.

Nästan alla dagstidningar har tjänsten med taltidning och är du prenumerant på papperstidningen betalar du cirka 10 procent till på prenumerationspriset för att få den även som taltidning. Kontakta respektive tidnings prenumerationsavdelning så hjälper de dig.

Bakgrund till samtalsgruppen

För några år sedan drog några eldsjälar i Kungsbacka igång en underavdelning till Varbergs Afasiförening. Tanken var att afasipatienter skulle kunna träffas, talträna och utvecklas. Tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan startade de samtalsgruppen där Tommy Fagerman, Eero Juntunen och Lars-Erik Ralph deltar. Marie Hellström, är cirkelledare och hon ser gärna fler deltagare för samtalsgruppen. Kontakta Studieförbundet i Kungsbacka för mer information.

Nyhet i korthet 

  • Varbergs Afasiförening har startat en samtalsgrupp i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan i Kungsbacka.
  • Gruppen har gjort ett besök på Fyrens bibliotek för att få information om hjälpmedel.
  • De fick information om olika hjälpmedel för att  lyssna på talböcker och tidningar och att använda bilder för att träna språket.
  • Läs mer om ljudböcker på bibliotekets webbsida.

Kontakta gärna

Kulturhuset Fyren

Öppettider
Måndag-torsdag 8-20 (bemannat från 10)
Fredag 8-18 (bemannat från 10)
Lördag-söndag 11-15

Påsktider:
Skärtorsdag 08-16
Påskhelgen 19/4-22/4: stängt

Besöksadress
Borgmästaregatan 6

Postadress
Box 10071
434 21 Kungsbacka