Viktigt med bra handledare inom vård- och omsorg

Vård- och omsorgscollege i Kungsbacka anordnar årligen en handledarutbildning för handledare inom vård- och omsorgsyrket. Dessutom uppmärksammas och utses varje år ”Årets Handledare” till någon som utmärkt sig extra, visat på goda exempel och inspirerat andra. Det är också ett sätt att visa hur viktigt det är med bra handledare.

- Det är viktigt med kompetenta handledare eftersom våra elever får en viktig del av sin utbildning ute på en praktikplats. Därför måste vi också ge handledarna rätt verktyg för att kunna handleda, säger Sonja Svensson, ordförande för Vård- och omsorgscollege i Kungsbacka.

Första mötet ett viktigt möte

- Det är roligt att möta så många olika elever. Det första mötet är så viktigt. Man måste se till att tiden finns och att man är förberedd. Det är viktigt att ta hand om praktikanterna så att de känner att de får ut mycket av sin praktik och att de vill fortsätta att arbeta inom vården säger Helene Arvidsson, undersköterska på Kolla äldreboende och utsedd till Årets Handledare 2016.

Yrkets stora bredd

- jag brinner för mitt yrke och jag tycker det är roligt att förmedla mina kunskaper och visa en undersköterskas olika roller. Visst kräver det en insats när man är handledare men man får så mycket tillbaka. Man måste tänka långsiktigt och det är ju från den här gruppen vi i första hand ska hämta våra vikarier och i nästa steg också nya medarbetare säger Ulrika Uhlén, undersköterska på Smedjans korttidsenhet och utsedd till Årets handledare 2017.


Lär mer om Vård- och omsorgscollege i Kungsbacka här