Vinnare av Kungsbacka arkitekturpris 2017

Invånare har röstat fram vinnarna av årets arkitekturpris. Villa Tiberg i Vallda fick priset för bostadshus och damm och vattenkanalen i Kolla Parkstad fick priset för stadsmiljö.

Lördagen 7 oktober delades priset ut för Kungsbacka arkitekturpris. Årets vinnare blev Villa Tiberg i Vallda och damm och vattenkanal i Kolla Parkstad. Priserna delades ut under skördefesten på Tjolöholms slott.

Vinnare bostadshus

Det vinnande bidraget blev Villa Tiberg i Vallda. Huset är ritat av Gajd arkitekter och byggherre är Daniel Tiberg. Bidraget fick 40 procent av allmänhetens röster.

Motivering från juryn:

Villans träfasad harmonierar väl mot klipporna intill. Det plåtbelagda sadeltaket har en smäckerutformning och ger associationer till traditionell skärgårdsbebyggelse i modern tolkning. Villan låter sig väl infogas i omgivningen och utgör ett fint tillskott till miljön.

Vinnare stadsmiljö

Damm och vattenkanal i Kolla Parkstad tog hem priset för kategori stadsmiljö. Norconsult AB har ritat vattenkanalen och byggherre är Kungsbacka kommun. Bidraget fick 58 procent av allmänhetens röster.

Motivering från juryn:

Den runda dammen ligger väl inpassad vid den södra sidan av parken. Vattenvägen bidrar till en levande och stimulerande miljö där de boende i området kan finna fina platser för avkoppling och lek. Dammen och vattenvägen har ägnats stor arkitektonisk omsorg kring utformning, materialval samt planteringar.

Tack för engagemang

Stort tack till alla som har röstat i Kungsbacka arkitekturpris 2017. Var gärna med och nominera in bidrag till nästa år och rösta på din favorit.

 

Läs mer om Kungsbacka arkitekturpris och se tidigare vinnare