Årets kulturstipendiater inom konst och design

I år får Jasmine Christensson, 24 år, och Jonas Eltes, 24 år, 10 000 kronor var. Båda är uppväxta i Kungsbacka men bor sedan flera år utomlands där de studerar inom sina ämnen.

Kungsbackas kulturstipenium tilldelas en eller två personer varje år. Kravet är att man inte fyllt 26 år och ska vara född eller bosatt i Kungsbacka kommun. Stipendiaterna utses av nämnden för Kultur & Turism. Årets stipendier delas ut 13 december kl 16.30 på Kulturtorget i kulturhuset Fyren, strax innan finalen på pepparkakstävlingen och lucia. 

Äldre hantverk på nytt sätt

Jasmine Christensson får stipendium inom ramen för konsthantverk.
Så här skriver juryn:

Jasmine Christenssons mångbottnade installationer appellerar till det taktila sinnet, väcker känslor och träffar rätt! Hennes sätt att använda det textila materialet förstärker textilens kvaliteter och vidgar ramen för det förväntade. Hon sätter välkända former och material i en ny kontext som inbjuder till nya sätt att uppfatta och tolka. 

Hallandssömmen går som en röd tråd

Jasmine är född och uppvuxen i Fjärås och just nu studerar hon på kandidatprogrammet Fri Konst vid Kunstakademiet i Trondheim Norge, och i höstas var hon utbytesstudent vid Det Fynske Kunstakademi i Danmark. Dessförinnan var hon utbytesstudent vid HDK i Göteborg på deras linje Textilkonst.

Hon både syr och broderar och gör installationer där hallandssömmen löper som en röd tråd.

- Jag har ett år kvar innan jag tar min kandidatexamen och efter det planerar jag att söka in till en tvåårig magisterutbildning i Fri konst. Med stipendiet kan jag vidareutveckla mina projekt med materialkostnader, research, samarbeten, kurser och resor. Pengarna blir också ett stöd inför den kommande Kandidatutställningen. Jag har även en dröm om att få skapa en konstnärlig bok om mitt pågående projekt, säger Jasmine.

Här kan du se utdrag ur Jasmines arbetsportfolio.

Design för att utforska digitala landskap

Jonas Eltes får stipenium inom ramen för design. Så skriver juryn:

Juryn tycker att det är intressant att se hur Jonas Eltes inte bara utforskar, utvecklar och reflekterar över design av digitala användargränssnitt och system, men också över den roll digitala verktyg spelar i våra liv. Han föreslår konkreta sätt att utveckla den digitala miljön och granskar också på ett mer konceptuellt sätt hur digitala miljöer kan påverka hur vi exempelvis kommunicerar och skapar kontakt med människor i vår omvärld.

Född i Kungsbacka, men bor i Italien

Jonas är född 1993 och uppvuxen i Hjälm och har bland annat gått på Bergs School of Communications i Stockholm. På Bergs skapade han en digital plattform som han kallade JRNL, som uttalas journal. På internet hittade han vackra bilder över olika platser som han samlade i JRNL. Detta arbetssätt tog han hem till Kungsbacka och tillsammans med sina kompisar dokumenterade de Kungsbacka i bilder.

- Tack vara kulturstipendiet kan jag köpa nödvändig teknisk utrustning såsom datordelar och tekniska komponenter för att kunna fortsätta utvecklas inom mitt område och utforska vår relation till digitala landskap och dess inverkan på vår vardag.

Här kan du se Jonas dokumentation av Kungsbacka.

Mer information om tidigare kulturstipendiater i Kungsbacka.

Kontakta gärna