Rätt träning för barn intresserar många

Intresset för åldersanpassad träning visade sig vara mycket stort bland ledare för barn och ungdomar i Kungsbacka kommun. 95 ledare från 30 föreningar samlades i Kollaskolan för att få lära sig mer under en temakväll i ämnet.

Kroppar som håller för ett liv med idrott

Barn och ungdomar har olika behov av träning vid olika faser i utvecklingen. Det finns många vetenskapliga studier som visar på detta. Studierna visar också att fel träning kan göra mer skada än nytta.

– Vi vill bidra till att fler barn och ungdomar får en basträning så att deras kroppar håller för livslångt idrottande. Dessutom kommer barnen att tycka träningarna är roligare när de orkar och blir starkare. Vi vet att rörelseglädje är bra både för koncentrationen i skolan och för hälsan, säger Anette Alsterå, Idrottskonsulent, SISU Idrottsutbildarna, som anordnade  temakvällen i Kollaskolan.

Temakväll sprider kunskapen

I samarbete med Kungsbacka kommun bjöd SISU Idrottsutbildarna in samtliga ledare inom alla idrotter till en temakväll med rubriken Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom för att nå ut med kunskapen och få en stor spridning.

– Om alla 95 ledare här ikväll i sin tur träffar 20–30 barn, tränare och föräldrar i sina respektive verksamheter, då når vi väldigt många på en och samma gång, säger Anette Alsterå.

Åldersanpassad träning

Hur anpassar man träningen för varje utvecklingsfas och varför?

–  Det är inte alls säkert att de barn som är riktigt duktiga i en specifik idrott när de är små är just de som tillhör eliten när de blir äldre. Vi vill ge alla barn och ungdomar samma chans och möjlighet att bli duktiga på idrott. Genom att de får utvecklas i sin egen takt och tränar rätt så minskar dessutom risken för skador väsentligt. Därför är åldersanpassad träning så viktig, säger Anna Lundkvist som föreläste under kvällen.

Barn behöver lek

Anna Lundkvist är utbildad lärare och instruktör och har många års erfarenhet av att leda olika åldersgrupper inom olika idrotter. Hon berättar vidare om de stora skillnaderna mellan hur barn och vuxna förbereder sig för träning.

– Vuxna behöver tid till att värma upp och tränar ofta metodiskt. Men barn ska inte jogga i 15 minuter som uppvärmning, då dödar man deras lust och motivation. Barn behöver korta, varierade och lekfulla övningar och en mycket mer allsidig träning, berättar Anna.

Praktiska övningar för olika åldrar

Efter föreläsningen var det dags för deltagarna att byta om till träningskläder för de praktiska övningarna. Under denna del hade Anna hjälp av Kari Huseth, sjukgymnast från Fysio Forum och Malin Eriksson, ungdomskonsulent från SISU Idrottsutbildarna.

Deltagarna fyllde hela Kolla idrottshall och de fick prova på en hel del mer eller mindre fysiskt ansträngande övningar för barn och ungdomar i olika åldersgrupper.

Viktigt med utbildning

Mikael Nissman och Tony Komsell från Kungsbacka karateklubb tycker det är viktigt att ledare har goda kunskaper om att barn och ungdomar har olika faser i utvecklingen.

– I karaten arbetar vi mycket med allsidig träning och vill att våra ledare får utbildning i hur de ska tänka och träna barn och ungdomar utifrån deras olika behov, säger Tony.

Malin Hjalmarsson är målvaktstränare i IFK Fjärås för pojkar födda 2005. Hon tycker det är mycket värdefullt att kommunen ordnar den här typen av evenemang.

– Som ledare är det lätt att fastna i samma spår. Det är jättebra att få denna möjligheten att bli en bättre ledare och kunna ge barnen de bästa förutsättningarna för att utvecklas. Det är också värdefullt att få höra hur ledare i andra idrotter arbetar, säger Malin.

Kontakta gärna