Trädflytt på Inlag

I höst flyttar vi över 40 träd från Inlag. Orsaken är det kommande badhusbygget.

Träden som flyttas kommer istället att hamna bland annat i Gullregnsparken, Söderåparken, vid Tölö Tvärled och vid välkomstskylten vid Varbergsvägen på Hammerö.

Börjar vecka 47

- Vi kommer att börja tisdag vecka 47 och själva flytten beräknas ta cirka fem dagar. 57 träd behöver tas bort innan februari nästa år, och vi har som mål att flytta 45 träd. Resten är antingen skadade eller står för nära ledningar, säger Leon Martini, arbetsledare på Trafik & Park på förvaltningen för Teknik.

Själva flytten beräknas kosta cirka 3-4 000 kronor per träd, vilket är ungefär en tiondel av vad det skulle kosta att köpa nya träd av motsvarande storlek.

Intensiv skötsel

Träden har vuxit på Inlag i ungefär 20 år, och att flytta stora träd är inte helt enkelt. Kommunen flyttade några träd ungefär 15 år sedan, och den gången var det inte alla som överlevde.

- Vi har bättre kompetens idag. Det krävs intensiv skötsel i fem år efter flytten: rotvård med luftning och gödning med kompostjord som innehåller gammalt växtavfall samt bevattning, beskärning och ogräsrensning, säger Leon Martini.

Totalt är det 114 träd som behöver tas bort inför badhusbygget. Resterande del kommer att flyttas eller fällas längre fram.

Kontakta gärna

Leon Martini
0300-83 48 15
leon.martini@kungsbacka.se