Tips och råd om hantering av fyrverkerier

Om du planerar att skjuta fyrverkerier under nyår finns det en rad saker du behöver tänka på. Du är ansvarig för vad som händer och tänk på att visa hänsyn och omtanke till människor och djur.

God förberedelse

Många olyckor med fyrverkerier kan förhindras om faror och risker uppmärksammas i förväg. Läs informationen på förpackningen noga. Där får du bland annat information om vilket säkerhetsavstånd till personer och byggnader som fyrverkeriet kräver.

Förbered ditt fyrverkeri i dagsljus och fundera innan avfyrning var pjäserna kommer att landa. Det är viktigt att fyrverkerierna står stadigt vid avfyrningen så att de inte av misstag riktas mot människor eller byggnader. Skjut inte från balkonger.

Åldersgränsen är 18 år

Åldergränsen är 18 år för att köpa fyrverkerier. Samma åldersgräns gäller för avfyrning. Har du fyrverkerier måste du se till att ingen under 18 år handskas med dessa. Köp inte ut fyrverkerier till minderåriga.

Smällare är förbjudna i Sverige.

Tänder du på är du också ansvarig för det som händer

  • Du är ansvarig för att ingen människa skadas av dina fyrverkerier.
  • Du är ansvarig för byggnader och egendom i närheten.
  • Var förberedd på att släcka om det finns möjlighet och om det inte medför risker för dig, och att larma 112 om något skulle hända.

Tips för ett säkrare fyrverkeri

  • Skjut inte fyrverkerier eller smällare i täta folksamlingar. Då minskar risken att du eller någon annan skadas av en felriktad raket.
  • Fyrverkerier som avfyras nära hus kan orsaka brand i din eller någon annans bostad. Varje år inträffar flera bränder orsakade av fyrverkeripjäser.
  • En felriktad raket kan landa på balkongen eller gå igenom glasrutorna till en bostad och orsaka brand.
  • Gå aldrig fram till en raket som inte avfyrats. Den kan vara fördröjd och explodera när du inte är beredd.
  • Om raketen inte fungerar - vänta ett par timmar. Lämna sedan tillbaka raketen till affären där du köpt den. Försäljaren har ansvar att ta emot felaktiga varor och du bör reklamera varan och få pengarna tillbaka.

Läs mer om tips kring hantering av fyrverkerier på räddningstjänstens webbplats.

Läs mer om tillstånd för fyrverkerier på polisens webbplats.

Tänk på djuren

Under nyårsfirandet blir många djur men även människor rädda på grund av höga och plötsliga ljud från fyrverkerier. Många av djuren och människorna lider också av firandet.

Enligt djurskyddslagen ska inte fyrverkeripjäser användas i närheten av sällskapsdjur. Brottsbalkens bestämmelser om djurplågeri är också tillämpliga om fyrverkerier används i syfte att skrämma djur.

Brott mot djurskyddslagen kan anmälas till länsstyrelsen, telefon 035-13 20 00. Läs mer om djurskydd på länsstyrelsens webbplats

Svenska Kennelklubbens webbplats hittar du tips hur du kan göra tolvslaget på nyår mindre stressande för din hund.

Thailändska lyktor

Ett alternativ till fyrverkeripjäser är thailändska lyktor med öppen låga. Det är tillåtet att släppa upp max 50 lyktor per gång oavsett stigningshöjd. Lyktorna får max vara 100 cm höga. I annat fall måste du söka tillstånd hos Transportstyrelsen.

Om platsen för ditt uppsläpp ligger nära en flygplats, 10 kilometer eller närmre fågelvägen, måste du kontakta den flygplatsen i god tid innan du planerar att släppa upp lyktorna. Läs mer om vad som gäller för thailändska lyktor på Transportstyrelsens webbplats.