Att få en kram av själva Tomten värmde de yngsta besökarna på julmarknaden. Det dansades friskt kring den vackra granen på Kungsbacka torg. Många passade på att köpa lokalproducerade julklappar på Kungsbackas mysiga julmarknad den första advent.

Succé för Kungsbackas julmarknad

Dubbelt så många besökare som man hade räknat med. Lovord från utställarna. Försäljningsrekord och slutsålt. Men framförallt en riktigt skön stämning, vilket flera marknadsknallar vittnar om.

- Marknaden var väldigt bra arrangerad och just att det var närproducerade kvalitetsvaror som såldes hörde jag att besökarna uppskattade, säger Åsa Holmén på ÅH Betong.

Hon stod på Kungsbacka torg den första advent med två andra företag från Onsala vilka ställde ut under konceptet ”Made in Onsala”.

- Vi vill bli kända främst i Onsala men även i resten av Kungsbacka och fick så mycket positiv respons, berättar Åsa Holmén.

Hon är van utställare på marknader och säger att det ibland inte är mödan värt försäljningsmässigt att delta. Men årets julmarknad, som arrangerades av kommunens näringslivsenhet, var annorlunda.

- Det var väldigt bra arrangerat och kul att vara med och besökarna verkade stolta över det lokala och uppskattade hantverk av bra kvalitet och inget krimskrams.

Mycket kunder

Helena Billkrantz som driver Valands blommor instämmer i lovorden.

- Vi hade jättemycket kunder jämfört med tidigare års marknader. Det var bättre ordnat i år för vi kände att vi var med i marknaden på ett annat sätt än när tälten har ställts upp med baksidan mot oss, säger Helena Billkrantz.

Hon hade fullt upp med att sälja hyacinter, arrangemang och inredningsdetaljer men uppfattade många positiva ord från kunderna.

- Det var roligt ordnat för barnen med djur att klappa. Det var helt klart en av de bästa marknadsdagarna någonsin och nästa år ska vi locka ännu fler kunder med julgransförsäljning på vår mysiga innegård, planerar Helena Billkrantz.

Uppskattade musikframträdanden

Förutom den traditionella julmarknaden, bjöds på mer ovanliga inslag. Barnen kunde klappa får och rida ponny. Från scenen leddes jul-singalong med de mest populära jullåtarna.

- Scenprogrammet uppskattades väldigt mycket och Norra Hallands tomte gjorde succé bland barnen, säger näringslivsenhetens Jessica Blume som ansvarade för planeringen av julmarknaden med cirka 15 utställare. Det var en lugn och skön stämning på torget, mycket tack vare att det var avstängt för biltrafik vilket gjorde att barnen kunde röra sig friare.

Bilder från Eldfågels eldshow spreds långväga via besökarnas sociala medier, kyrkans kör sjöng och kyrkkafét var ett av många ställen som erbjöd fika. Förvaltningen för Teknik hade fixat mysig belysning på torget.

Hur upprepar man en sån succé nästa år?
- Naturligtvis spelade vädret in, det var en solig vinterdag. Nästa år hoppas vi på fler utställare, för fler julmarknader blir det. De bidrar till stadens attraktivitet och identitet och är ett steg mot att känna att stor stolthet över staden, menar Jessica Blume.

UF-företagare på marknaden

Särskilt nöjd var hon med det unga inslaget på marknaden med 130 ungdomar som ställde ut med 45 företag på julmarknaden. De speglar Kungsbackas framtid.

- En viktig del i näringslivsarbetet är samarbetet med skolorna. Vi vet att de som provar på att starta och driva företag i skolan får en kortare startsträcka i arbetslivet om man vill starta och driva företag, menar Jessica Blume.

Kontakta gärna