Ung entreprenör städar rent

2015 startade Lucas Börjesson sitt Bofint Städservice. På knappt två år har företaget vuxit till 21 anställda och miljonomsättning.

Den största utmaningen är att få tag på personal, säger Bofint Städservices vd, administratör, marknads- och ekonomichef. Ja, som relativt nybliven företagare får Lucas Börjesson ta alla de rollerna själv.

-Jag söker faktiskt en arbetsledare nu så att jag kan koncentrera mig på det jag gör bäst, och det är nya kunder, säger den snart 22-åriga företagaren.

I veckan gjorde delar av kommunstyrelsens arbetstutskott, med ordförande Hans Forsberg och ledamoten Lisa Andersson, båda M, besök hos Bofint Städservice tillsammans med Näringslivsenheten på Kungsbacka kommun.

- Vi tycker att det är viktigt att komma ut och besöka företag och se bredden i näringslivet och höra hur företagare upplever att det är att driva verksamhet i Kungsbacka, säger Hans Forsberg 

Många företagsbesök

Dagens företagsbesök är ett av många genom åren, och skiljer sig på en punkt, säger näringslivsutvecklare Elisabeth Ankarcrona:

- Vi har varit på många unga företag, som är nystartade, men inte hos någon så ung företagare.

Lucas Börjesson var efter att ha gått klart sista året på Elof Lindälvsgymnasiet sugen på att starta företag. Att det blev inom städ, var en slump. 

- Jag har alltid tyckt att det är roligt att sälja och tävla. Jag har sålt jultidningar, haft cykelverkstad och drivit UF-företag, då jag lärde mig massor om företagande även om företaget inte blev en succé. Så jag tänkte att städning, det kan man också sälja.

- Lucas är en sann förebild och exempel på hur framgångsrikt UF-konceptet är. Statistik visar att mer än en fjärdedel av de ungdomar som drivit UF-företag blir egna företagare i framtiden, berättar näringslivschef Elinor Filipsson.

Med egna medel

Ur egen ficka finansierade Lucas Börjesson starten av aktiebolaget och började bygga upp sin verksamhet. Företaget har många privatkunder som har hemstädning, men största delen av omsättningen är företagskunder. De finns från Varberg till Kungälv, Göteborg mot Tjörn och Stenungsund.

- Vi har både mindre företag och större butiker som kunder. Dessutom säljer vi förbrukningsvaror som toapapper och hyr ut kaffeautomater och entrémattor. 

Konkurrens om anställda

Med en låg arbetslöshet och hård konkurrens om arbetskraft i Kungsbacka, har Lucas Börjesson rekryterat nyanlända, men upplever en tröghet i systemet.

- Vid något tillfälle skulle handläggningen ta två-tre veckor på ett beslut att den jag ville anställa skulle få nystartjobb. Det är för lång tid, särskilt som de inte får börja jobba under handläggningstiden, menar företagaren.

Politikerna och tjänstemännen lyssnar och lovar att föra vidare synpunkterna och önskemålen till rätt myndighet. 

Lucas Börjesson spår en ljus framtid för sitt företag, som just nu genomgår en miljöcertifiering.

- Om tre, fyra år är väl målet att omsätta omkring 40-50 miljoner kronor, räknar han med.

Kontakta gärna