Älskade barn - förälder i nytt land

Tillsammans med Studiefrämjandet och Rädda Barnen erbjuder kommunen föräldrastöd för nyanlända föräldrar. Kursen heter Älskade barn och handlar om att vara förälder i ett nytt land.

Föräldrastödskursen Älskade barn - förälder i nytt land leds av Alaa och Munar, två kvinnor som pratar arabiska och som också är nya i Sverige. Med hjälp av pengar från Länsstyrelsen är de båda kvinnorna anställda på 40 procent för att vara cirkelledare för Älskade barn. De håller själva i kursen men handleds av Anette Svensson som är hälsoutvecklare på Kungsbacka kommun samt av personal från Studiefrämjandet.

– Kungsbacka erbjuder sedan länge föräldrastöd för alla föräldrar och det är roligt att vi nu även kan erbjuda stöd till nyanlända föräldrar. Tanken är att detta ska fortsätta även efter att projektet är slut säger Anette Svensson, hälsoutvecklare på Folkhälsoenheten som ansvarar för kommunens föräldrastöd.

Eget ämne vid varje tillfälle

Vid varje kurs träffas deltagarna vid nio tillfällen. Kursen följer en manual med ett tillhörande material som Studiefrämjandet har arbetat fram. Varje kurstillfälle har ett eget ämne, till exempel barn i förskola, barn och skola, olika kulturer och så vidare.

Nyanlända och svenskar diskuterar

I varje kurs finns plats för åtta deltagare, två ledare och två svenska föräldrar som deltar för att kunna svara på frågor och bidra till givande diskussioner, för diskussioner blir det om det mesta! Frågor som engagerar är till exempel regler för barnen, hur socialtjänsten fungerar, hur mycket man förväntas hjälpa till hemma och när barnen flyttar hemifrån.

Vill förhindra kulturkrockar

Deltagarna är väldigt nöjda med kursen, det är trevliga träffar med mycket skratt. Deltagarna är alla intresserade av föräldraskap och är väldigt glada för att ha kommit till Sverige och för att deras barn är trygga här. Föräldrarna som deltar har alla gemensamt att de vill att det ska bli så bra som möjligt för barnen och de vill lära sig om sitt nya land för att förhindra kulturkrockar.

En kursomgång är redan färdig och två kurser pågår just nu. Nästa kurs startar i april. Det finns alltså ett stort intresse för att träffas och diskutera om hur det är att vara förälder i nytt land.

Är du intresserad av föräldrastödskursen Älskade barn eller känner du någon som vill gå?

Anmälan sker till någon av kursledarna:
Alaa Zagmount 0735-88 40 55
Munar Salahu 0709-55 53 34

Information om Älskade barn – förälder i nytt land på arabiska

Kontakta gärna

Hälsoutvecklare Anette Svensson
0300-83 49 03
anette.svensson@kungsbacka.se