Kemikalieplan med fokus på barnen

Kungsbacka kommun har en ny kemikalieplan. I planen finns en åtgärdsplan som ska minska de farliga kemikalierna inom kommunens verksamheter. Särskilt fokus har barns miljöer i förskolan.

- Barn är särskilt känsliga för påverkan av farliga kemikalier och vi har valt att prioritera förskolan. Därför har vi även tagit fram ett vägledningsmaterial till förskolan som omsätter kemikalieplanen i praktiken. Där får de bland annat råd kring hur de rensar bland plastleksaker och hur de ska tänka vid matlagning till barnen, säger Anna Hallin, utvecklare hållbarhetsfrågor.

Kemikalier finns överallt i vårt samhälle. En del kemiska ämnen kan vara skadliga för vår hälsa och miljön. Dessa måste vi minska eller ta bort helt från kommunens verksamheter. Kemikalieplanen pekar ut vilka typer av ämnen vi ska fasa ut och inom vilka områden vi ska lägga särskilt fokus. Det långsiktiga målet är att Kungsbacka ska vara en giftfri kommun.

Krav vid inköp av varor

Vi inför ett IT-stöd där alla verksamheter ska dokumentera sina kemiska produkter, för att vi ska kunna hitta och fasa ut de skadliga ämnena. Vi kommer också att ställa krav vid inköp av varor. Även när vi bygger nytt eller underhåller befintliga byggnader ska vi välja produkter som kan användas under lång tid utan negativ påverkan.

- Vårt andra prioriterade område är kemiska, hygieniska och kosmetiska produkter, till exempel färg, rengöringsmedel och tvål. Dessa produkter omfattas av krav på deklaration av innehåll, vilket gör det enklare att identifiera och fasa ut farliga ämnen. Lokalvård har redan kommit en bra bit på vägen. Nästan 99 procent av deras rengöringsmedel är miljömärkta, säger Anna Hallin.

Läs kemikalieplanen i sin helhet på den här sidan, under länken Kemikalieplan

Här kan du läsa en kortversion av kemikalieplanen

Här kan du läsa om olika åtgärder för en mer giftfri förskola

Kontakta gärna

Anna Hallin, utvecklare hållbarhetsfrågor
0300-83 41 43
anna.hallin@kungsbacka.se