Snart samlas FN-delegaterna i Kungsbacka teater

På tisdag startar årets FN-rollspel på Aranäsgymnasiet. Rollspelet är ett samarbete mellan flera ämnen och tar upp frågor såsom hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och terrorismen i världen.

Väl förberedda

Det är elever från årskurserna 2 och 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet som agerar delegater för FN:s medlemsländer. För att vara väl förberedda har eleverna lagt ner många timmar på att studera bland annat internationell politik, argumentationsteknik och strategitänkande.

Heta debatter

Under vecka 10 väntar fyra dagar med debatter och diskussioner om olika politiska frågor i Kungsbacka teater, i en salong som under rollspelet är förvandlad till FN:s generalförsamling.

- Heta debattämnen i år blir förmodligen konflikten i Syrien och IS. Som lärare i internationella relationer har jag märkt att detta är något som intresserar och berör eleverna. En extra krydda för spelet blir såklart även det politiska läget i USA, säger Mattias Isaksson, lärare i samhällskunskap.

Arrangeras varje år

Rollspelet arrangeras varje år på Aranäsgymnasiet och brukar vara ett uppskattat inslag av både samhällselever men även bland elever på andra program som har möjlighet att vara publik. Även mediainriktningen på Samhällsvetenskapsprogrammet deltar genom att dagligen publicera en tidning med aktuella nyheter från rollspelet.