Raka rör för IRG TV-inspektion

I ett kontrollrum i Kungsbacka har Dennis Hellström och hans medarbetare koll på flödet i vattenledningarna. Tack vare sin unika affärsidé, växer företaget rekordartat och har två år utsetts till ”superföretag”.

- Här ser vi havsvattennivån i Marstrand där vi gör en flödesmätning, säger företagets ägare och vd Dennis Hellström och visar besökarna en vägg med monitorer.

Det är Kungsbacka kommuns näringslivsenhet som tillsammans med de högsta politikerna bjudit in sig på ett företagsbesök hos IRG TV-inspektion. Kommunalrådet Eva Borg, S, tar en bild medan kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg, M, Fredrik Hansson, C, och Ulrika Landergren, L, lyssnar intresserat.

Företaget mäter flöden i ledningssystem för spillvatten för att hitta läckor, felkopplingar, rörbrott eller överläckage som gör att avledningen av vatten påverkas. Läckor lagas med quick lock-metoden som går ut på att en metallskarv förs in i röret, expanderar och tätar det. Det är viktigt med jämna flöden. Större mängder vatten överflödar reningsverk och stör den kemiska och biologiska reningen, vilket gör att förorenat vatten läcker ut.

- Lagningen håller längre än själva röret, menar Dennis Hellström.

Superföretag

Dennis Hellström startade företaget med kontoret hemma 1999. Nu har det vuxit till 14 anställda och en omsättning på omkring 14 miljoner kronor. Två år i rad, 2015 och 2016, har företaget utsetts till ”Superföretag” av tidskriften Veckans affärer och analytikerna Bisnode, tack vare dess tillväxt. Det är en exklusiv skara företag i Sverige som kan kalla sig Superföretag. Bara någon tiondels promille av alla företag, 580 stycken, når upp till de högt ställda kraven i den årliga rankingen. Och IRG TV-inspektion skulle kunna växa mer – om man hittade arbetskraft.

- Vi får förfrågningar från Norrland och Stockholm, men mäktar inte med det. Vi är alltid fullbelagda. Det är lika mycket nybyggen där man förstärker ledningar från början som att underhålla befintliga ledningssystem, säger Dennis Hellström.

Många av de anställda har bakgrund som elektriker. Jobbet är tekniskt och går ut på att, om man inspekterar rör, köra en robot med kamera i ledningar för att hitta problemen. Rören är allt från 50 mm till kulvertar om 1800 mm.

- Vi har haft kontakt med gymnasier för att ta emot praktikanter men märker tyvärr att unga ofta vill jobba på kontor med datorer och inte kroppsarbete, berättar Dennis.

- Företag som erbjuder elever praktikplatser är oerhört värdefullt. Då gäller det att våra utbildningsorganisationer kan ta tillvara på möjligheterna till samverkan, säger Ulrika Landergren som är ordförande i nämnden för gymnasie och vuxenutbildning.  

Unik lösning

IRG TV-inspektion är unika med sin helhetslösning – mäta, dokumentera och föreslå åtgärder.

- Våra anställda har specialiserat sig utifrån sina intressen och valt inriktning. De som är bra på felsökningar och tycker att det är roligt, jobbar med det. Och vi ser gärna att man jobbar i samma område för att ha koppling till kunderna där, säger Dennis Hellström.

Sonen Philip Hellström är företagets mätningsexpert.

- Det är intressant att göra utredningar och mätningar. När man får bra resultat och får löst problem, då är det riktigt roligt.

Hittills under företaget historia har allt gått som på räls. Hur ser de kommande fem åren ut, frågar näringslivschefen Ellinor Filipsson.

- Det beror lite på om vi ska satsa på något nytt – jobb finns hur mycket som helst, säger Dennis Hellström.

Kontakta gärna