Rörelse för en frisk generation

Det är full fart i gymnastiksalen när barn från årskurs två på Gullregnsskolan värmer upp tillsammans med ledare, föräldrar och syskon inför kvällens volleybollmatch. Tillsammans deltar de i verksamheten En Frisk Generation.

Ungdomskonsulent Eva Bjälkander värmer upp deltagarna med dans och bollekar. Sedan är det dags att spänna upp gula band som får föreställa volleybollnät. Det blir fyra blandade lag med barnen från årskurs två, deras föräldrar och syskon. Deltagarna har provat volleyboll en gång tidigare, så det går ganska fort att gå igenom reglerna och komma igång med spelet. Mot slutet blir det rund-volleyboll, och då sätts verkligen bolltekniken på prov.

Rörelseglädje för hela familjen

Sedan höstterminen 2016 har ett 20-tal barn från årskurs två på Gullregnsskolan och deras familjer träffats två gånger i veckan för att prova på olika fysiska aktiviteter tillsammans med ledare från Kultur & Fritid, enheten Fritid & Livsstil. Projektet är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun och den hälsofrämjande stiftelsen En Frisk Generation. Genom satsningen ska barnfamiljer få verktyg och motivation för att stärka sin hälsa och hitta drivkrafter till en aktiv livsstil.

Familjerna har hunnit med att testa många olika former av aktiviteter och sporter sedan starten.

– Jag tycker allt vi gör är lika kul, men fäktning och bågskytte var lite extra roligt, säger Ellen Wegner, 8 år, som är på plats i gymnastiksalen tillsammans med sin storasyster Annie, 12 år, och sin pappa Christian, som för övrigt tyckte att rugbyn varit roligast hittills.

Helén Bentham är mamma till Emil, 8 år , Anna, 6 år, och Felix, 3 år, som alla är med ikväll.

– Vi har varit med sedan det startade i höstas. Det bästa är att det involverar hela familjen – alla kan vara med, även de minsta syskonen.  All aktivitet anpassas till barnens nivå samtidigt som vi vuxna också kan vara med och ha lika roligt. Barnen har dessutom hittat nya aktiviteter som de tyckte var roliga, som skidåkning och fäktning.

Stark gemenskap och måltider tillsammans

Jenny Sjöström arbetar som ledare för gruppen ikväll tillsammans med Eva och Michaela.

– Jag har varit med sedan i september förra året, berättar Jenny. Vi märker hur det stärker familjebanden att göra sådana här saker tillsammans. Det är roligt att även föräldrarna får prova på nya saker.

Ikväll serveras det mat till alla deltagarna i Gullregnsskolans matsal. Att sitta ner tillsammans och äta efteråt är en del av projektet, och här spelar Serviceförvaltningen Måltider en viktig roll för hela konceptet i En Frisk Generation. När barnen ätit klart är det dags för belöning.

– Barnen får kort som vi klistrar en prick i varje gång de är här, förklarar Jenny. När kortet är fyllt så får de någonting; en t-shirt, gympapåse osv. Det finns fyra nivåer av kort.

En Frisk Generation

En Frisk Generation är en oberoende organisation som arbetar hälsofrämjande med inriktning mot barnfamiljer. En Frisk Generations vision är att Sverige ska ha världens friskaste barn. Genom satsningen ska barnfamiljer få verktyg och motivation för att stärka sin hälsa och hitta drivkrafter till en aktiv livsstil.

En Frisk Generation upprättar treåriga avtal med kommuner runt om i Sverige. Kungsbacka kommun har arbetat med En Frisk Generation sedan hösten 2014. I Kungsbacka erbjuds verksamheten för närvarande på Gullregnsskolan och startar även upp på Tingbergsskolan till hösten.

I vetenskaplig forskning har man sett att barns fysiska aktivitet sjunker med stigande ålder och att så många som 75-80 procent av våra ungdomar inte kommer upp till WHO´s rekommendationer att röra på sig 60 minuter per dag.

Små förebyggande insatser tidigt i ett barns liv kan ge stor effekt och ses därmed som samhällsekonomiskt lönsamma. Förebyggande insatser är de mest kraftfulla investeringar ett samhälle kan göra, med vinster som mångfaldigt överstiger den ursprungliga insatsen. Varje investerad krona ger 9 kronor tillbaka.

Här kan du läsa mer om En Frisk Generation.

Familjeloppet – en avslutning för alla i kommunen

Den 11 juni är det dags för Familjeloppet som blir en avslutning på det här läsårets projekt med En Frisk Generation. Till detta event bjuds alla i Kungsbacka kommun in att delta, gammal som ung.

Förutom att springa loppet, som är cirka 1,5 kilometer långt, får man här en möjlighet att prova på andra sporter. Flera föreningar i kommunen kommer att vara på plats för att informera och visa upp sina respektive aktiviteter.

Läs mer om Familjeloppet.

Kontakta gärna

Eva Bjälkander
0300-83 49 35
eva.bjalkander@kungsbacka.se