Årets kulturpris till Sune Börjesson

Sune Börjesson får årets kulturpris på 10 000 kronor. Han tilldelas priset för sitt arbete med att dokumentera och kartlägga bland annat gamla gårdar och släkter i Kungsbacka.

Vid kommunfullmäktiges möte 9 maj i Kungsbacka överlämnades diplom, blommor och check av kommunstyrelsens ordförande Per Ödman och  Maria Andersson, ordförande nämnden för Kultur & Turism, med motiveringen:

Sune har forskat och dokumenterat sin hembygd från marken och från luften. Han har visat på en bygd i stark förvandling och har genom sitt arbete bidragit med ett stort kulturhistorisktvärde. Han delar gärna med sig av sin kunskap om dåtiden föratt vi ska kunna hantera nutiden och göra oss redo för framtiden.

Brinner för hembygden

Sune Börjesson är en riktig eldsjäl och är känd för många. Han har forskat kring och kartlagt Ölmevallas gårdar och de släkter som levt där långt innan laga skiftet och fram till nutid. Han har också intresserat sig för gästgiverier, pensionat och barnkolonier genom tiderna. 

Han använder sig av jämförande kartor och foto. Sune flyger själv och har dokumenterat genom bilder över hela kommunen. Han är noga med att dokumentera och bevara både dåtiden och nutiden.

Sune är en mycket uppskattad guide och talare och har besökt flera nordhalländska hembygdsgilen och föreningar där han berättat om liv och händelser i bygden. Han har också skrivit ett flertal artiklar i tidningen Vår bygd och Norra Halland.

Sune Börjesson var nominerad av Nordhallands Hembygdsförening.

Kontakta gärna

Nämndsekreterare Erik Norinder
0300-83 48 83
erik.norinder@kungsbacka.se