E-sport i ishallen lockar hundratals unga

25-28 maj är det återigen dags för e-sporteventet LANBIT i Kungsbacka ishall.

I år är det tionde gången som eventet arrangeras och det brukar locka hundratals unga e-sportentusiaster från hela landet. Den tionde omgången är större än någonsin med ett utökat antal platser och mer prispengar. Det blir turneringar, scenaktiviter och tävlingar. Entré till Kungsbacka simhall ingår i biljettpriset.

Ett event skapat av unga för unga

Ett stort antal ungdomar i samarbete med Kungsbacka kommun står bakom eventet. Några har varit med ända sedan starten för tio år sedan.

– De äldre lär upp de yngre och på så vis får vi återväxt, kontinuitet och skapar ett viktigt socialt sammanhang för många unga, säger Michael Herrmann, projektledare från Kultur & Fritid, som själv arbetat med eventet från starten.

LANBIT är ett exempel på vad en ungdomsdriven fritidsverksamhet kan utmynna i. Ungdomskonsulent Sanna Tidflo på enheten Fritid & Livsstil är med och handleder ungdomarna som jobbar med årets event.

– Jag ser hur ungdomarna växer, hur de lär varandra och så mycket de lär mig. Drivet hos dem är något helt annat än när jag kommer med förslag på aktiviteter.

Kommun, ungdomar och näringsliv i fruktbart samarbete

– LANBIT-eventen är idag kända i hela Sverige bland dom som är intresserade av LAN och E-sport. Vi ser att allt fler andra arrangörer och organisationer söker kontakt med oss för olika samarbeten och utbyten. Det är ju ett bra betyg för vår del som vi är väldigt glada över, säger Michael Herrmann.

Kungsbacka kommun är ansvarig arrangör för eventet och bistår med handledning, personal, lokaler och infrastruktur. Eventet kan genomföras tack vare samarbete med ett stort antal ideella krafter och flera olika aktörer från näringslivet.

"Vi delar samma intresse och lär av varandra"

Det är cirka 50 aktiva ungdomar som arbetar med förberedelserna under hela våren. De är uppdelade i grupper med olika ansvarsområden som säkerhet, aktiviteter, ljus- och ljudproduktion, media/pr, e-sport, nätverk och tekniskt support. En grupp kommer att jobba med TV och sända live under hela eventet.

Alexander Adler är 19 år och huvudansvarig för ljustekniken under eventet. Han har sysslat med e-sport ända sedan han var tio år och bor utanför Hässleholm. Det är tredje gången han kommer till Kungsbacka för att vara med om LANBIT.

– Jag älskar känslan man får på LAN:et. Det som utmärker LANBIT är den trevliga atmosfären och den starka gemenskapen både mellan de som jobbar och mellan besökarna, säger han.

Jennifer Fredberg , 19 år, har tidigare varit besökare på LANBIT, men i år är hon med och arrangerar.

– Det som driver mig är att det låter som en rolig utmaning.  Det verkar som ett gott gäng med en bra sammanhållning och det är något jag vill ta del av.

Erik Yngvesson, 17 år, säger att stämningen, team-arbetet och möjligheten att lära sig nya saker och utvecklas är det som gör att han vill arbeta med LANBIT.

– Vi är ungdomar i olika åldrar som kan olika saker. Men vi delar samma intresse och lär hela tiden av varandra.

Mer information om LANBIT och om biljettförsäljning hittar du på LANBIT:S webbplats.

Kontakta gärna

Projektledare event Michael Herrmann
0300-83 45 93
michael.herrmann@kungsbacka.se