Examen i Företagarskolan

Nyligen var det examen i Kungsbackas första Företagarskola. Wissam Arouk var en av 20 elever. Han drömmer om ett eget bageri där han kan baka och sälja franska bakverk.

Fredagen den 12 maj var det avslutning för Kungsbackas första Företagarskola. Den vänder sig till personer med utländsk bakgrund som har fundering på att starta företag. Under första omgången var intresset stort och över tjugo personer var på plats på Kompetenscentrum i Kungsbacka för att delta i föreläsningar vid fem olika tillfällen. Under kursen fick deltagarna jobba med verktyg om hur affärsidéer ska utvecklas, finansieras och nå marknaden.

Drev flera företag

En av deltagarna som gått Almis företagarskola för nyanlända är Wissam Arouk från Syrien. Wissam är 30 år, han har varit i Sverige 18 månader och har precis genomfört kursen.

- Min dröm är att starta eget, jag vill göra fransk fondant, det är jag bra på! I Syrien hade jag flera företag och det gick bra för mig som bagare. Men här är det svårt med lokaler, säger Wissam på bra och tydlig engelska.

Personlig assistent

Just nu försörjer sig Wissam med att jobba som personlig assistent men att starta eget företag är ett mål för honom i framtiden.

Många av deltagarna menade att företagsskolan gett dem stärkt förmåga att komma vidare från idéstadiet till att starta företag. Någon av deltagarna har också funderat på att slå ihop sina affärsidéer för att tillsammans starta ett företag.

Ny kurs i höst

Kursen genomförs både på engelska, arabiska, serbiska, albanska och svenska, beroende på deltagarnas behov. Initiativet är en plattform för att människor med olika bakgrunder får möjlighet att lära mer om företagandet i Sverige samt känna varandra i ett värdeskapande sammanhang.

Almi tillsammans med Kungsbacka kommun hoppas förstås på att det blir en lika uppskattad omgång till hösten. Välkomna då!